Wedergeboorte van de drive-in bioscoop: ‘Niet alleen door corona’

Wedergeboorte van de drive-in bioscoop: ‘Niet alleen door corona’

De drive-in bioscoop heeft een wedergeboorte meegemaakt door het coronavirus. Het fenomeen dat vooral in de jaren ‘80 en ‘90 enorm populair was, lijkt door de lockdown en alle maatregelen een volmaakte comeback te hebben. Door de hoge vraag naar de drive-in bioscoop zijn er in veel regio’s al succesvolle bioscopen opgezet, zo ook in Amsterdam. bij evenementenlocatie Borchland heeft Pathé al een paar maanden een drive-in bioscoop. 

Algemeen directeur van Borchland, Roy Blom, legt uit waar dat succes aan te danken is. “Ten eerste is het coronaproof, waardoor veel mensen erop afkomen. Iedereen kan op afstand en in eigen auto naar een film kijken. Bovendien is het voor veel mensen een terugblik naar het verleden, toen de drive-in nog enorm populair was”. Oorspronkelijk was het plan om maar een paar maanden te draaien, maar door het lopende succes hebben ze besloten om de drive-in bioscoop langer in Amsterdam te houden. 

 Succes door corona 

We hebben het plan twee jaar geleden ook gehad, maar toen was het echt onbetaalbaar. We hebben nu echter een goede deal weten te sluiten, waardoor we per week een scherm kunnen huren”, legt Blom uit. De mogelijkheid van een drive-in bioscoop komt dus ook door de maatregelen tegen het coronavirus.  

 Omdat bij een drive-in bioscoop de maatregelen simpel te hanteren zijn, is het een enorm succes geworden waar veel mensen op af gaan. “Ja, dat denken wij wel want er is enorm veel animo voor. We hebben de vergunningen redelijk makkelijk kunnen krijgen, omdat de burgemeester ook enorm enthousiast en dat helpt ook enorm”. Blom is blij dat het initiatief in Amsterdam zo goed ontvangen wordt, waardoor ze lang open kunnen blijven. 

 Niet alleen maar succes 

Niet elke drive-in kan rekenen op veel succes. In Almere hebben ze eind september een aantal dagen de Ally’s drive-in gehad. Door de weersomstandigheden en problemen met vergunningen konden ze echter maar een beperkt aantal dagen uitzenden. “Het belangrijkste is toch wel de vergunningen, dat hebben wij ook als moeilijkste ervaren. We hebben 5 mei de vergunning voor een evenement aangevraagd en uiteindelijk heeft het eind september kunnen plaatsvinden”, legt Floris Parlevliet uit, een van de organisatoren van Ally’s drive-in. 

“Het oorspronkelijke plan was om een alternatief te bieden afgelopen zomer voor de festivalzomer. Daar kregen we echter de vergunning niet voor. Uiteindelijk hebben we er dus een driedaags evenement van gemaakt. De laatste avond ging echter niet door, omdat de harde wind roet in het eten gooide”, blikt Parlevliet terug. Ondanks het beperkte aantal dagen dat ze actief zijn geweest, houdt hij hoop voor de toekomst. 

 Ook zonder corona levert het op 

“Stel je voor, je zet er een vast scherm neer op een bepaalde plek, zoals een grote parkeerplek en je hebt alles opgebouwd als een vaste drive-in. Dan is dit de perfecte tijd om dat te doen”. Parlevliet verwacht dat de drive-in bioscopen nog lang zullen bestaan. “Dat was onze ervaring wel. De hoeveelheid kaarten die verkocht waren en het plezier dat mensen hadden, geeft wel aan dat het werkt. Wij hebben gezegd: ‘Dit is ontstaan vanwege corona, maar zonder corona werkt het ook’. Dat is wel een fijne conclusie waar we achter zijn gekomen.” 

 Door de nieuwe maatregelen die strenger zijn dan eerst, verwacht Parlevliet ook dat de drive-in’s nog lang stand zullen houden. “Mijn verwachting is dat het nog lang gaat duren, ook vanwege de nieuwe maatregelen. Nu is dus een prima periode om een drive-in te hebben”, aldus Parlevliet. Dat de drive-in nog lang stand zal houden, verwacht Blom ook. 

 “We hebben het nu tot het eind van het jaar verlengt. Naast de drive-in die we via Pathé regelen, zenden we bovendien de wedstrijden van Ajax uit, omdat we in de buurt van de Johan Cruijf Arena onze drive-in hebben. Daar komen ook enorm veel mensen op af. De nieuwe maatregelen zorgen niet voor beperkingen bij ons, dus wij kunnen de komende maanden in ieder geval nog doorgaan met het draaien van films”, sluit Blom af. 

Over de auteur

Bram Huisers

Eerstejaars student bij de School voor Journalistiek met een voorliefde voor de radio

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *