Deze eiwitrijke producten zijn het voedsel van de toekomst

Deze eiwitrijke producten zijn het voedsel van de toekomst

Groente, bonen, peulvruchten, zaden en pitten. Wij mensen hebben geen vlees nodig om onze eiwitten aan te vullen, in plantaardig voedsel zitten ook genoeg eiwitten. In het Nationale Eiwitstrategie wil het kabinet meer productie van alternatieve eiwitrijke voedsel stimuleren. Hoe ziet zo een duurzaam eiwitrijk voedsellandschap eruit?

Ex-American footballer Mike Maduro begon twee jaar geleden met zijn eigen kookstudio Freggies (fried vegetables). Hij kookt plantaardige snacks en verkoopt ze onder ander aan horecazaken en sportscholen in Schiedam en omgeving. Na zijn sportcarrière groeide de interesse naar plantaardig voedsel. ‘Je lichaam hoeft weinig moeite te doen om plantaardig eten te verwerken, omdat het licht verteerbaar is. Daarnaast heeft het veel voordelen, zoals het snelle herstel van blessures en het afnemen van vermoeidheid.’

Niet alleen vanuit de grond groeien eiwitrijke producten, maar ook in onze Noordzee. Mark Kulsdom heeft zijn eigen eiwitbron ontwikkelt: The Dutch Weedburger. ‘Zeewier staan in de basis van alles wat leeft op aarde. Voordat er leven op aarde was, groeiden er in de zee al algen en zeewier. Het zal altijd blijven groeien en dat is duurzaam en bijzonder.’

‘Nederlanders moeten meer plantaardig eten’

Plantaardig eten is dus erg gezond voor mens en natuur, maar wat moet er gedaan worden zodat meer Nederlanders plantaardig gaan eten? Kulsdom vindt dat eten niet moet gelabeld worden als ‘vegetarisch’ of ‘vleesvervanger’. ‘Er moet eigenlijk een nieuw keurmerk komen waarop staat, dat door het produceren van het product, geen dieren doodgaan en de aarde wordt uitgebuit.’

‘Om het goed te laten aanslaan moet vlees beter geprijsd worden’, beaamt Maduro. ‘Consumenten betalen in de supermarkt veel minder voor vlees dan dat ze werkelijk zouden moeten betalen. Als dit prijsverschil meer gelijk zou worden, dan komt er meer interesse naar plantaardige producten.’

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *