Meer zelfvoorziening in grotere steden

Beeld: Chrisha Sivakkolunthu

De tekorten aan voedingsmiddelen bij voedselbanken blijken zowel regionale als lokale verschillen en oorzaken te hebben. Zo merkt de voedselbank in Haarlem dat ze in de afgelopen tijd nog voldoende aanvoer van producten hebben ontvangen en er nauwelijks nieuwe klanten zijn bijgekomen. “Wij merken in onze regio dat er eigenlijk te veel over is, en we krijgen nog best veel restproducten van supermarkten binnen”, zegt Richard Bijl, assistent Bedrijfsleider van de Voedselbank Haarlem.

Bijl vertelt dat lang niet alle voedselbanken evenveel producten ontvangen en dat voedselbanken in het zuiden van het land vaak ook andere producten van supermarkten ontvangen. “Met name in Brabant hoor ik vaak dat er tekorten zijn bij de voedselbanken”, aldus Bijl, die de tekorten bij voedselbanken niet altijd begrijpt omdat zij als voedselbank daar nooit echt last van hebben gehad.

Daar waar er nu vooral minder aanvoer van voedsel komt vanuit supermarkten voor  lokale voedselbanken, zijn er ook initiatieven vanuit burgers die hun steentje bijdragen aan de voedselbank. De voedseltuin in Rotterdam doet dit al een enige tijd door een zelfvoorzienend platform te zijn, in een grote stad. Hiermee stimuleren ze ook de stadlandbouw. “Tegenwoordig kunnen wij niet meer al onze verbouwde groente meegeven aan de voedselbank vanwege de strengere regels binnen de Europese Unie over onverpakt groente. Maar we merken wel dat vooral nu alle kleine beetjes helpen”, zegt Tineke van der Burg, van De Voedseltuin Rotterdam. Het volledig aanvullen van voedsel tekorten op lokaal en regionaal gebied zal lastig worden volgens van der Burg vanwege de hoge producties die daarvoor nodig zijn. Maar van der Burg verwacht wel dat zelfvoorziening in de stad zal toenemen. “We zien nu ook vaker dat buurbewoners samen een ongebruikt stuk grond gebruiken om groente te verbouwen, waar het mogelijk is.”

Dit soort vormen van stadslandbouw helpen ook mee aan een groenere stad. In het buitenland worden er verschillende campagnes over Urban greening gevoerd door grote merken zoals Timberland. De voedseltuin zet zich naast zelfvoorziening ook in op duurzaamheid, het milieu en de sociale cohesie.  Zo houdt de voedseltuin zich ook bezig met het behouden van een vruchtbaardere grond. “We merken dat al het groen dat je toevoegt aan de stad zorgt voor hitte reductie en stress-release, in een groene omgeving kom je vaak tot rust”, vertelt van der Burg.

Allard is student Biologische landbouw en werkt als vrijwilliger op de voedseltuin. Hij is niet vies van groene vingers en geniet ervan om in de buitenlucht te zijn. Dit in combinatie met zijn studie geeft zijn perspectief  op de stadslandbouw. “Ik denk dat we later meer stadslandbouw zullen hebben en dit ook beter zal zijn, omdat de transport van voedsel voor meer problemen zal zorgen vanwege het brandstof tekort”, zegt Allard. Daarom is dit milieu-aspect volgens Allard ook een belangrijke reden voor het meer lokaliseren van ons voedsel.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *