Extra vitaminen: vaak vergeten, maar van groot belang

Beeld: Lizzy-Ann van Dijk

Veel mensen krijgen in het najaar en in de winter last van een vitaminetekorten, deze kunnen zich uiten in vermoeidheid of zelfs depressieve gevoelens. Verschillende en genoeg vitaminen binnenkrijgen is dus onwijs belangrijk.  

Het belang van deze vitaminen wordt nog een keer duidelijk onderstreept door voedingsdeskundige Elisa Dupree: ‘In het najaar maak je een stuk minder vitamine D aan, dat is een vitamine die je onder andere door zonlicht aanmaakt’, vertelt Dupree. ‘Vanaf september ga je eigenlijk de vitamine D die je in de zonnige maanden hebt opgespaard, verbruiken. Op een gegeven moment is dit natuurlijk op en dan gaan mensen zich vaak verdrietiger voelen. Mede hierom raad ik ook altijd aan om vitamine D te gaan slikken als de ‘r’ in de maand komt, het is heel belangrijk voor je weerstand. Zeker bij mensen met een getinte of donkere huid, want die nemen het nog minder goed op door zonlicht.’

Het kan misschien lijken alsof vitamine D de enige belangrijke vitamine is in het najaar, maar niets is minder waar. ‘Vitamine C is ook heel belangrijk, dit kun je bijvoorbeeld uit bladgroente halen of citrusvruchten. Groente en fruit zijn überhaupt gewoon heel belangrijk in een gezond voedingspatroon. Verder zijn de Omega-3 vetten in vette vis ook erg goed voor de mens’, aldus Dupree. Daarnaast is het volgens Dupree belangrijk om niet alleen naar de vermeerdering van de vitaminen te kijken, maar ook naar de vermindering van suikers die in wit brood, pasta en witte rijst zitten. ‘De volkoren- of speltvarianten zijn wat dat betreft zeker een aanrader.’

Na al deze informatie over het belang van vitaminen, is dit recept voor pompoensoep zeker een aanrader!

RECEPT POMPOENSOEP

Ingrediënten:

1 flespompoen

2 winterpenen

1 appel

3 sjalotten

3 knoflooktenen

Sap van 1 sinaasappel

Stukje gember (ongeveer 2 bij 2 cm)

2 groentebouillonblokjes

Olijfolie

Kruiden naar smaak

1 liter water

WERKWIJZE

  1. Was de schil van de pompoen goed en snijd deze in stukjes, verwijder de pitten en draden.
  2. Schil de winterpenen en snijd deze ook in kleine blokjes, hetzelfde geldt voor de appel en de gember.
  3. Snipper de sjalotten en de knoflooktenen.
  4. Warm twee eetlepels olijfolie op in een grote pan en fruit hierin de sjalotten, knoflook en de gember. Als de sjalotten glazig zijn kunnen de pompoen en winterpenen erbij.
  5. Bak het mengsel voor ongeveer een minuutje, hierna kunnen de appel, de bouillonblokjes, het sinaasappelsap en het water erbij.
  6. Roer het mengsel door en laat het tot het kookpunt komen. Dek het af en laat twintig minuten doorkoken.
  7. Als de twintig minuten voorbij zijn kan het vuur uit en kan het worden gepureerd met een staafmixer tot een gladde soep.
  8. Breng op smaak met kruiden als peper en zout, of kruiden naar eigen smaak.
  9. Eet smakelijk!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *