De Rijdende supermarkt, een oplossing in de coronatijd?

Hierboven een video waarin Diana Achterberg, eigenaar van ‘Achterberg rijdende winkel v.o.f.’ vertelt hoe het is om een rijdende supermarkt te hebben en hoe ze haar klanten probeert te helpen zowel fysiek als met een praatje.

Al jaren leveren de SRV-wagens – supermarkten op wielen – een breed scala aan producten: van melk tot kauwgom. Voeger waren deze wagens een veel voorkomend fenomeen, maar de laatste decennia zijn ze in aantallen afgenomen. Toch kan een supermarkt op wielen in de corona crisis een oplossing bieden voor zowel de kwetsbare als eenzame ouderen, als voor ieder die graag voor hun huis boodschappen doet.  

Diana Achterberg, eigenaar van Achterberg rijdende winkel v.o.f. rijdt zelf haar rondes in een SRV wagen. ‘Het rijden in een SRV-wagen is ontzettend leuk en afwisselend werk.’, Aldus Achterberg. ‘Je maakt veel persoonlijk contact. Het is leuk dat mensen uitkijken naar je komst. Er werden vele gezellige praatjes gewisseld over de laatste recepten, maar ook over de wat serieuzere onderwerpen. Een dame met grijs haar en een blauwe bril vertelt over haar recent overleden neef: ‘de enige manier dat ik wist dat hij overleden was doordat ik een telefoontje van een bekende kreeg.’, zegt ze terwijl ze opzoek is naar de resterende boodschappen. ‘Geen kaartje niks, ik ben nog geen eens uitgenodigd voor een begrafenis‘.  

Terwijl de oudere vrouw haar spullen uitzoektkomt Achterberg met wat plastic flessen naar haar toe. ‘Ik heb al je gebruikelijke boodschappen in een tas gedaan.’, zegt ze terwijl ze lege frisdankflessen in een mandje neerlegt. ‘Doordat ik van veel klanten al ongeveer weet wat ze elke week bestellen, kan ik voor sommige al een tas klaarzetten met hun gebruikelijke spulletjes’.  

De opvatting dat alleen ouderen gebruik maken van de rijdende winkel klopt volgens Achterberg niet. Er zijn zeker veel ouderen maar ook jongeren en gezinnen die bij ons kopen, gewoon puur uit gemak.’, stelt ze. Je moet in de winkel alles eerst verzamelen en dat hoeft hier niet. Als je het wilt is het zelfs mogelijk dat ik het lever tot in de koelkastdit doe ik bijvoorbeeld bij een vrouw vandaag die niet meer goed ter been is.  

We zijn zeker niet een concurrent van bijvoorbeeld Picnic of de Albert Heijn, vertelde Dick Achterberg, de man van Diana over de telefoon: We zijn niet te vergelijken met de Albert Heijn of bijvoorbeeld de Picnic, wij zijn veel persoonlijker en nemen de tijd voor onze klanten’.

Een wat oudere man die net klaar was het afrekenen van zijn boodschappen vertelde dan ook:’ Ja het is superhandig, ik koop hier al tijden mijn boodschappen. Ook al voor de corona, want het zorgt ervoor dat ik niet de straat op hoef om te winkelen. Ik vond het vroeger ook al verschrikkelijk en daarom nam met mijn vrouw altijd mijn dochters mee. Ik vind dit veel fijner’.   

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *