Een vegan souschef uit Curaçao

Een vegan souschef uit Curaçao

Alexander Alex Leito is souschef van Waku Waku, een modern veganistisch restaurant in Utrecht. Zelf eet hij al een jaar of 6 veganistisch. Hij vertelt meer over zijn eigen ervaring en over zijn werk in dit eigentijdse restaurant.

Hoe ben je bij Waku Waku terechtgekomen?

Ik ben verhuisd van Helmond naar Reuver. Toen ik daar woonde zei een vriend van me dat er een leuk veganistisch restaurant in Utrecht was. Hij was er zelf al meerdere keren gaan eten toen het nog een start-up was. In Reuver, dichtbij Duitsland, at men veel schnitzel en biefstuk. Het was moeilijk om daar iets veganistisch te krijgen. Dus toen ben ik verhuisd en heb ik gesolliciteerd en zo kwam ik daar in principe aan de bak.

Je bent ook echt voor deze baan verhuisd?

Ja. Ik ben ook gelijk verhuisd.

Vond je het niet lastig om voor je baan te verhuizen en alles achter te moeten laten?

In principe niet. Ik zit nergens aan vast en als ik ergens mogelijkheden zie ga ik er gelijk voor. Nu dat ik nog kan en nog jong ben. Ik heb geen kinderen of vrouw, alles mag nog. Dus daar geniet ik nog even van.

Hoe lang werk je al bij Waku Waku?

Bijna twee jaar, een jaar en 8 maanden ongeveer.

Voor nu nog tevreden?

Ja sowieso, zeker. Ik heb het echt naar mijn zin daar. Het is een superleuke plek, en omdat het een start-up is, is het nog een beetje improviseren.

Kun je het ook goed vinden met je chef?

We hebben zeker een leuke chef. Daar zijn we ook heel blij mee. Hij is nieuw binnengekomen met allemaal mooie visies en ambities. 

Werk je ook mee aan de kaart?

Ja we doen het samen. 

Wat is jouw inbreng geweest?

De nieuwe kaart is helemaal van hem omdat hij nieuw was. Zo kon hij laten zien wat hij wil brengen, zijn concept en hoe hij wil gaan koken. De nieuwe kaart is in september ingegaan, met een nieuw concept. We noemen het comfi-dining. Dat is een combinatie van comfort food en fine dining. Hij komt uit curaçao, dus daardoor heeft de kaart ook een beetje cultuur zou ik zeggen. Een mix van Nederlands en de Antillen. Zelf kom ik uit Aruba, dus we komen allebei van de Antillen.

Hebben jullie daar een match in?

Ja tuurlijk. Je kan samen Papiamento praten, elkaar een beetje pesten enzo. 

Kun je veganistisch het gerecht beschrijven?

Veganistisch is lekker. Het hoeft niet teveel te zijn. Het kan weinig dingen op het bord zijn en toch een perfecte umami veroorzaken. Een lekkere combinatie dus. Van zoet, zuur, savoury, alles erbij.

Hoe komt het eigenlijk dat je veganist bent geworden?

Ik ben nog niet zo lang veganist, pas 5 jaar. Als het aan mij lag, had ik het mijn hele leven gedaan. Toen ik naar Nederland kwam in 2013 was ik nog geen veganist. Ik ben verhuisd van Leiden naar Helmond. En toen ik toevallig naar Helmond verhuisde, woonde ik naast 2 vrienden van me uit Aruba. En die twee hebben hun eigen cross-fit box en zijn ook een helemaal plant based lifestyle gaan lijden. En ik geloof niet in toeval dus dit is gebeurd met een reden. Ik werkte toen in een grill restaurant, met veel vlees enzo. Die vrienden zeiden kijk deze documentaire dit en dat/lees dit kijk dit. Zij waren al een jaar eerder veganist geworden dus het was makkelijker voor mij om de overgang te doen.

Je kon zo dus makkelijker instromen als het ware?

Ja precies. Zij konden me recepten geven en ik had natuurlijk al ervaring in de keuken maar ze hebben mij de plant-based producten en ervaringen laten zien.

Ben je ook echt begonnen met vleesvervangers?

Ja, zeker. Zo kon ik hetzelfde eetpatroon hebben maar dan zonder vlees. Nu gebruik ik ze minder, maar niet helemaal zonder natuurlijk. Ik hou ook af en toe wel van een vleesvervanger. Je kan ook eigen hamburgers van bonen, quinoa of seitan maken bijvoorbeeld. Zeker lekker.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *