Verborgen suikers: Hoe gevaarlijk zijn ze? 

Verborgen suikers: Hoe gevaarlijk zijn ze? 

We eten allemaal de hele dag door. In veel van de producten zitten suikers. Hoewel ze altijd op het etiket vermeldt staan, is het voor niet iedereen altijd even duidelijk dat er suikers in een product zitten. Maar in hoeverre krijgen we deze verborgen suikers binnen en zijn deze gevaarlijk? 

Tijdens de reportage is er gekeken naar de hoeveelheid suiker in een paar producten, zoals brood en yoghurt. Dit zijn producten die mensen regelmatig eten. Per portie valt de hoeveelheid suiker wel mee. Alleen is het dus wel vaak meer suikerinname dan dat de consument vaak denkt.

Hoewel verborgen suikers een onofficiële term is voor de suikers in producten waarvan mensen niet weten dat ze er in zitten, zijn ze niet gevaarlijker dan andere suikers. Het kenniscentrum Suiker en Voeding zegt daarover:

‘’Verborgen suikers zijn net zo (on)gezond als andere suikers. Ons lichaam kan niet zien of de suikers afkomstig zijn van een banaan, een aardappel, een lepel honing of een suikerklontje. Het lichaam verwerkt deze op dezelfde manier. Toch is een stuk fruit gezonder dan een snoepje, maar dat heeft niets te maken met het soort suiker. Fruit bevat meer vezels, vitaminen en mineralen dan een snoepje.’’

Sigrid Vermaat studeert Geneeskunde en zegt dat overmatig suikergebruik wel degelijk schade kan aanrichten. ‘’Wanneer je teveel suiker binnenkrijgt kan dit invloed hebben op de hersenen en de schildklier bijvoorbeeld. En wanneer je vaak veel suiker eet kan het verslavend werken, dit verhoogt ook de kans op diabetes. Ik denk wel dat meer bewustzijn creëren zou helpen met hoe bewust we omgaan met ons suikergebruik.’’

Gevaarlijker dan gewone suikers zijn de verborgen suikers dus niet, alleen zou meer bewustzijn van hoeveel suiker nou overal inzit wel kunnen bijdragen over hoe en wanneer je suiker eet. Maar zoals is gezegd: een banaan is en blijft gezonder dan een snoepje.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *