Bizarre dromen in tijden van corona

Bizarre dromen in tijden van corona

Veel mensen ervaren tijdens de coronacrisis intensere dromen. Beeld: pexels.com

Tijdens de coronacrisis zijn veel mensen anders gaan dromen. Ze worden beter onthouden en worden vaak als intenser ervaren. Dit heeft twee belangrijke redenen, die slaapexpert Rob de Ron uitlegt. 

“Tijdens een droom slaapt je prefrontale cortex nog; daarin zit je geheugen en je gedrag. Tegen de ochtend heeft die prefrontale cortex al genoeg slaap gehad en die gaat een beetje wakker worden en die pakt soms een stukje droom mee, waardoor je je die herinnert.” Hoe langer je slaapt, hoe meer dromen je onthoudt dus. Want hoe langer je slaapt, hoe wakkerder de prefrontale cortex wordt. Tijdens de coronacrisis werken veel mensen thuis en hoeven ze minder vaak ergens naartoe, waardoor er vaker uitgeslapen kan worden. Hierdoor heeft je brein meer tijd om je dromen te onthouden. Dit zou dus betekenen dat we niet meer zijn gaan dromen, maar alleen meer zijn gaan slapen,” aldus slaapexpert Rob de Ron.  

Dromen werden vaak ook als ‘intens’ beschreven, voornamelijk in het begin van de coronacrisis. De dromen leken bizar en vreemder dan anders. Dit klopt volgens Rob de Ron niet; “Dromen zijn altijd bizar en vreemd. We onthouden ze nu alleen beter en ons brein heeft een hele nieuwe situatie waar hij zich aan moet aanpassen.”  

Yvonne Pecht is droomduider. Dit is iemand die de betekenis van dromen kan lezenYvonne merkte ook bij de mensen waarvan ze de dromen duidde dat ze anders droomden. “Ik merkte dat er vaak energie in dromen zat die te maken had met de coronacrisis. Zoals dat mensen zich zorgen maken over de toekomst, over of alles wel goed zal komen en hoe ze met uitdagingen en druk vanuit hun omgeving om moeten gaan. Dit merk ik in mijn hele omgeving.” 

Ook al leek het soms wel zo; we zijn dus niet massaal meer gaan dromen in het afgelopen jaar. Wel zijn we over het algemeen meer gaan slapen én had ons brein een hoop nieuwe situaties te verwerken, waardoor we dus al die bizarre dromen beter zijn gaan onthouden.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *