Homoseksualiteit is in het dierenrijk heel gewoon 

Homoseksualiteit is in het dierenrijk heel gewoon 

In Nederland is het een pinguïn homostel uit Dierenpark Amersfoort bijna gelukt om ouders te worden. Helaas was het ei waar ze op hebben gebroed niet bevrucht. Onlangs hebben in SeaWorld Sydney het wereldberoemde pinguïn stel Sphen en Magic wel voor de tweede keer een ei uitgebroed.  

 De twee Australische zijn sinds 2018 onafscheidelijk. De verzorgers gaven het koppel een ei van een hetero koppel dat er twee hadden. Ze broeden om de beurt en daar kwam het eerste kuiken van Sphen en Magic; Lara. Nu, twee jaar later, is het koppel weer trotse vaders geworden van een nieuw kuiken.  

Ook in Amersfoort zijn er dit jaar twee mannetjes pinguïns die proberen vader te worden.  Vorig jaar is het de twee helaas niet gelukt om een ei uit te broeden samen. Ze proberen het dit jaar gewoon nog een keer, inclusief het innemen van het nest van een ander koppel. Het stel is vastberaden. 

Pinguïns kiezen over het algemeen een partner. Bij deze vogelsoort is het dus niet heel vreemd dat er homoseksuele koppeltjes ontstaan. Naast het homostel woont er in Dierenpark Amersfoort ook een lesbisch koppel. 
Het homostel broedt op het nest van het lesbische koppel. De dierenverzorgers weten al dat de eieren van het homostel niet bevrucht zijn. Maar de homoseksuele pinguïns laten zich niet inzitten om het feit dat er waarschijnlijk geen kuiken gaat komen voor ze. Ze gaan zorgvuldig om met het nest, ze broeden allebei en bewaken het nest met hun leven. 

Onderzoekers hebben bij 1500 soorten vogels en zoogdieren homoseksueel gedrag waargenomen. “Biologisch gezien is het ook de manier hoe een dier opgroeit. Dieren hebben een bepaalde empathie voor elkaar of een sterke sociale connectie. Zo is er gevonden dat dieren zich erg verdrietig kunnen gaan voelen als hun partner weg is of als een kind overlijdt”, Vertelt prof. Dr. Marc Naguib, Hoogleraar Dierengedrag en Researcher voor Universiteit Wageningen.

“Dieren kunnen een homoseksuele relatie ingaan. Vanuit de evolutie is het dat dieren een partner zoeken om mee te kunnen paren. Maar dat sluit niet uit dat in bepaalde omstandigheden dieren kiezen voor een partner van hetzelfde geslacht en een hele sterke sociale binding ingaan. Hoe dit kan, dat hangt zeker van de diersoort af. Bijvoorbeeld bij de Pinguïn mannetjes die broeden kunnen ze allebei denken dat ze de vader zijn. Pinguïn mannetjes zijn namelijk gewend om te broeden, ook in een hetero relatie zou een mannetjespinguïn op het ei gaan broeden.” 

Naast homoseksuele pinguïns komt het fenomeen homoseksualiteit ook voor bij andere diersoorten. Volgens biologen van dierentuin Artis  is de giraffe een van de vijfentwintig diersoorten waar groepsseks is waargenomen tussen mannetjes. Jonge giraffe mannetjes draaien hun nekken om elkaar heen en likken en snuffelen aan elkaar. Soms wel met z’n drieën of vieren.  

Ook bij olifanten is seks tussen twee mannetjes niet geheel buitengewoon. Mannetjes olifanten oefenen het paren op elkaar als ze nog jong zijn. Het is namelijk niet heel makkelijk om voor het eerst seks te hebben met zo’n groot lichaam. 

“En dan is natuurlijk belangrijk om te kijken of de dieren ook echt levenspartners worden, of dat ze tijdelijk partners zijn. Als ze langer bij elkaar blijven kan het zijn dat het dier later in zijn leven parend gedrag vertoont.” vertelt Naguib. 

Naast het voorkomen van koppeltjes met twee dieren van hetzelfde geslacht kunnen er ook andere vormen van koppels voorkomen in de natuur.

“Bij bepaalde vogels kan het bijvoorbeeld voorkomen dat er twee mannetjes en een vrouwtje zijn om het jong te voeren. De mannetjes zijn allebei vader van een ei, deze mannetjes kunnen ook helpen bij het grootbrengen van het jong. Maar ook leergedrag kan een rol spelen hierin. Bijvoorbeeld als de vogels al coöperatief gedrag vertonen omdat ze in een groep leven. Het is een onderdeel van de sociale structuur. In hoeverre deze dieren ook een seksuele relatie hebben is natuurlijk weer een andere vraag.
Maar het kan ook totaal anders. Zo zit bij de kangoeroes in Australië het mannetje op het nest. Het vrouwtje gaat na het paren door naar het volgende mannetjes om daar weer een nieuw nest te maken. Het andere mannetje blijft dan achter, legt Naguib uit. 

Beluister hier het interview met prof. Dr. Marc Naguib:

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *