Woorden wisselen met dichter Rik van Boeckel

Woorden wisselen met dichter Rik van Boeckel

Via Facebook

Huisdichter Elisa Lo-A-Njoe (20) en dichter/percussionist Rik van Boeckel (68) schrijven samen een gedicht over verschillende thema’s die in de podcast Vintage&Vinegar worden besproken. In de podcast Vintage&Vinegar gaan mensen vanuit twee verschillende generaties in gesprek met elkaar over maatschappelijke thema’s. Hierdoor komen we tot nieuwe inzichten en verhalen van vroeger. Elisa Lo-A-Njoe ging bij Rik op bezoek in Leiden. Hoe ziet hij deze huidige tijd van leven? Was vroeger alles beter?

Rick van Boeckel was vooral in de jaren tachtig een bekende popdichter. Hij treedt op met verschillende soorten muziekinstrumenten vooral uit West-Afrika, zoals een djembé en een balafoon. In het volgende fragment laat hij een stukje horen.

Nu is social media niet meer weg te denken. ‘Ik promoot mijn optredens en gedichten via social media. Hoe deed u dat vroeger in de analoge tijdperk’, vraagt Elisa aan Rik. ‘In 1982 ben ik begonnen met schrijven bij een literaire tijdschrift, hierdoor werd mijn werk gepubliceerd en kwam ik in het popdichterscircuit terecht. Ik ben gaan optreden bij een dichtbundel presentatie en ook zo kwam ik aan meerdere optredens. Ik redde mij toen wel’, vertelt Rik.

Eenzaamheid

Eenzaamheid is in combinatie met corona een zware thema, zowel jong en oud hebben er extra last van. Ook Rik merkt er wat van, vooral tijdens de feestdagen.

Eindresultaat gedicht 

Tijdens het gesprek hebben Elisa en Rik zich laten inspireren en uiteindelijk is er een gedicht uitgerold. Luister hieronder naar het eindresultaat.

Het licht

Verslaafd aan het licht

wordt het gedicht met zorg wakker

zorgelijk maken we ons zorgen

over het weer vol nachtmerries

de digitale tijd groet zijn analoge opa

we willen knuffelen met de secondes die verlopen

dromen van een tijd zonder eenzaamheid

als het licht de virale duisternis verdrijft

dromen van een tijd zonder verbranden

want wolken zullen genoeg zegen geven

aan mens dier en zingende natuur.

  • Elisa Lo A Njoe
  • Rik van Boeckel

Deze reportage is onderdeel van de podcast Vintage & Vinegar. Luister hier naar de volledige podcast.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *