Een enorme impuls voor de klimsport

De Olympische Spelen in Tokyo werd verplaatst van 24 juli 2020 naar 23 juli 2021 door de coronacrisis. Dit is niet het enige dat veranderd is aan het grootste sportevenement in de wereld. Voor het eerst wordt de Spelen dit jaar georganiseerd met vijf nieuw toegevoegde sporten. Surfen, skateboarden, honkbal, karate en de klimsport scharen zich nu ook onder de lijst van Olympische sporten 

Tiba Vroom, klimster bij het Nederlands klimteam geeft aan dat de toevoeging van de klimsport een enorme impuls is. “De populariteit van de sport was al groeiende. Ik verwacht dat dit nog meer in de lift komt doordat het op de Olympische Spelen nu ook beoefend wordt”. Toch is Vroom bang voor de verdere gevolgen van de toevoeging. “De klimsport is een kleine gemeenschap. Door verdere commercialisering kan het de authenticiteit van de sport aantasten”zegt Vroom. Ze is van mening dat er wellicht een kloof kan komen tussen de wandklimmers en de buitenklimmers. Deze twee vormen van klimmen zijn namelijk verschillend in training en juist voor de Olympische Spelen kan er enkel wand geklommen worden. “Maar dat weten we nu nog niet zeker. Het is sowieso een enorme impuls voor de klimsport“, aldus Vroom.  

Deze toevoeging van de klimsport, heeft echter een bijzondere start. De drie disciplines die geklommen worden hebben namelijk niet veel gelijkenis. Lead, speed en boulderen worden nu gecombineerd geklommen. Deze combinatie van de klimsport zorgde voor veel verbazing onder de klimmers. Zij geven aan dat speedklimmen wel degelijk een heel andere sport is in vergelijking met de andere twee disciplines. De enige gelijkenis bij de klimsporten zijn de bewegingen en de handgrepen maar verder verschilt de training met grote mate.  

Olympische spelen Tokyo 

In 2014 werd het mogelijk om door organiserende landen, nieuwe Olympische Sporten voor te stellen. Hierdoor kon Japan surfen, skateboarden, honkbal/softbal, klimmen en karate nomineren. Deze nieuwe regel werd vooral ingevoerd om zo meer tot de jeugdige generaties te spreken. De toevoeging van de vijf sporten betekent dat er achttien meer wedstrijden en 474 extra sporters aanwezig zijn tijdens de Olympische Spelen van 2021.  

  

Over de auteur

Josien Meindertsma

U kunt mij altijd contacteren via josien.meindertsma@outlook.com!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *