Vechtsporten gaan onzekere tijd tegemoet

Vechtsport in de coronatijd is iets waar nog niet echt bij stil wordt gestaan. Amateurwedstrijden worden nauweljks georganiseerd en de trainingen zijn op het moment stopgezet. Dat brengt een hoop onzekerheid met zich mee voor diegene die een passie hebben voor een vechtsport of een carrière willen gaan maken.

‘Er staat een grapplingwedstrijd gepland in april, maar ik denk niet dat die doorgaat,’ beaamt Romano de los Reyes, MMA trainer en eigenaar van vechtsportclub Compadres. Grappling is een vechtsport die zich richt op het grondgevecht. Grappling is een variant van Braziliaans Jiu Jitsu en heeft wat weg van worstelen. MMA is een vechtsport die zich richt op het combineren van technieken uit verschillende vechtsporten zoals worstelen, judo, karate, kungfu, kickboksen, thaiboksen, boksen en jiujitsu.

Sportevenementen liggen over de hele wereld stil door de uitbraak van het coronavirus, van de Premier League tot de NBA, maar vechtsporters worden in verhouding harder geraakt dan de meeste andere sporters. Dat komt doordat het contract in de vechtsportwereld anders in elkaar steekt dan die van basketballers of profvoetballers die doorlopende contracten hebben. Het geld in de vechtsportwereld komt alleen binnen per evenement, dat betekent dat de inkomsten van vechters al onregelmatig en onzeker zijn. Voor de gemiddelde vechtsporter is het de noodzaak geworden om een andere baan te zoeken, omdat er nul inkomsten binnenkomen. Voor de trainers in de vechtsportwereld is het net zo zwaar: ‘Als het zo is dat de club nog langer dicht moet blijven, dan zal ik mij meer moeten focussen op mijn andere baan en de club links laten liggen. Het is dan niet anders,’ legt De Los Reyes uit.

Over de auteur

Mirka van der Boom

Journalist. Voor tips of vragen mail mij: mirka.vanderboom@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *