Een passend spel tegen verveling in de lockdown: Coronapoly

Een passend spel tegen verveling in de lockdown: Coronapoly

Anna Grooten met haar zelfgemaakte spelbord

‘Je bent bijna failliet en hebt recht op een steunpakket van de overheid. Ga naar het vak van de overheid. Als je langs Wuhan komt ontvang je tweehonderd euro.’ De tweede, en ondertussen verlengde, lockdown heeft de creativiteit van Anna Grooten (19) aangewakkerd. Zij bedacht en maakte een nieuwe variant van het spel Monopoly: Coronapoly.

Anna verveelde zich en was aan het scrollen op TikTok. Daar kwam ze een soortgelijk idee tegen, maar het bord vond ze niet leuk. ‘’Dus toen heb ik mijn eigen bord gemaakt en dat is helemaal ontploft,’’ vertelt Anna.

Allerlei plaatsen van belangrijke gebeurtenissen die het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden, zijn opgenomen in het spel. De start van haar bordspel is Wuhan. Dat wordt gevolgd door verschillende straten waar onder andere de bruiloft van minister Grapperhaus en demonstratieplekken als het museumplein te vinden zijn.

‘’Je hebt de koning gespot tijdens een vlucht naar een geel gebied. Voor het klikken bij de media ontvang je 75 euro,’’ leest Anna op van een van haar favoriete kanskaarten. De poppetjes waarmee je je verplaatst over het bord zijn, net als de kanskaarten, anders dan we zijn gewend. Je kunt spelen met iconen uit de coronacrisis als Irma Sluis, Wobke Hoekstra en Minister de Jonge.

Anna heeft plannen om het spel uit te geven, maar daarvoor heeft ze eerst toestemming nodig van het bedrijf Hasbro, de uitgeverij van Monopoly. Die kans schat ze zelf klein in. ‘’Ik verwacht niet dat zo’n groot bedrijf een pandemie aan haar naam wilt koppelen,’’ vertelt Anna.

Erwin Wolking, mede-eigenaar van het bedrijf Spel-Maker, denkt dat Coronapoly met behulp van marketing wel een goede kans op de markt zou maken. ‘’Het idee is heel leuk, alles wat nu speelt met de pandemie zit er in,’’ vertelt Wolking.

Wel vindt hij dat de spelregels van Monopoly niet helemaal passen bij het thema van het spel dat Anna bedacht. ‘’Het thema van Monopoly is dat je heerschappij krijgt over allemaal straten en bij Coronapoly is het thema zo dat je de pandemie beheerst of onderdelen inzet om het te bestrijden,’’ legt Wolking uit. Door de spelregels aan te passen en het minder te laten lijken op Monopoly, zou het spel beter af zijn volgens hem.

Over de auteur

Dunja Boers

''Je zou journalist moeten worden met al die vragen van je!'', werd en wordt mij nog steeds regelmatig om de oren geslingerd door familieleden op verjaardagen of collega's op de werkvloer. Als klein meisje was ik al (te) nieuwsgierig en met de jaren is die nieuwsgierigheid alleen maar gegroeid. Mijn interesses zijn mede daardoor ontzettend breed. Maar er is één ding wat mij altijd al het meest heeft geprikkeld: nieuws.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *