Politieke manifestatie in Apeldoorn

Politieke manifestatie in Apeldoorn

Fractievoorzitter Thierry Baudet vraagt publiek of zij elkaar al de hand hebben geschud. Foto: Jasmijn Berkers

APELDOORN – Nog maar een week geleden ging er in Apeldoorn een noodverordening van kracht, door de coronademonstraties die elders in het land uit de hand liepen. In Apeldoorn bleef alles gemoedelijk. Burgemeester Ton Heerts stond een politieke manifestatie toe op zaterdag 6 februari, als iedereen zich aan de coronamaatregelen hield. Maar in hoeverre gebeurde dat?

In de raadsbrief van 5 februari 2021 geeft burgemeester Ton Heerts aan dat op 6 februari een politieke manifestatie van Forum voor Democratie is toegestaan. Hierin staat dat maximaal 300 deelnemers zijn toegestaan en dat wanneer men zich niet houdt aan de coronamaatregelen, strafbare feiten pleegt, of  wanneer er wanordelijkheden plaatsvinden, de burgemeester aanwijzingen kan geven om de manifestatie te laten beëindigen of te laten verplaatsen.

Het grootste deel van de manifestatie was hiervan geen sprake. Wel vroeg fractievoorzitter Thierry Baudet aan het begin of mensen elkaar ‘al gewoon een hand’ hadden gegeven. Pas toen de manifestatie op zijn einde liep, ging het mis: Baudet nam foto’s met aanwezigen, zonder rekening te houden met de coronamaatregelen. Ook werden er flink wat handen geschud. Heerts laat in De Stentor weten niet blij te zijn met dit gedrag en meteen zijn collega Mark Boumans, de burgemeester van Doetinchem, te hebben ingelicht. Daar stond de volgende politieke manifestatie van Forum voor Democratie gepland, dezelfde middag nog. Volgens De Stentor is dit allemaal netjes verlopen, al was de fractievoorzitter niet blij dat hij geen handen mocht schudden.

De politieke manifestatie die voor zondag 7 februari op de planning stond in Waalwijk ging niet door, meldt de officiële Facebookpagina van Forum voor Democratie. Dit kwam alleen door de hevige sneeuwval en had verder niet te maken met het niet respecteren van de coronamaatregelen in Apeldoorn. Andere gemeentes die op de planning staan voor de komende weken, zijn nog onbekend. Dit is bewust zo gedaan om drukte te voorkomen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *