Sneeuw en kou maar kan er geschaatst worden?

Sneeuw en kou maar kan er geschaatst worden?

Beeld: Ilse Lavell

GRONINGEN – Het winterse weer is vast niemand ontgaan de afgelopen dagen. Op de ijsbaan in Eelde, Groningen, houdt het bestuur hun hart vast. Na al die zachte winters vinden zij het tijd om de baan open te gooien. Roelof Rossing, voorzitter van de ijsvereniging Paterswolde zegt: “de sneeuw en de wind maken het ons erg moeilijk.”

Daarnaast is er veel te doen rondom de Elfstedentocht. In de huidige pandemie zit het er volgens voorzitter Wiebe Wieling van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden niet in vermeld hij op Schaatsen.nl. Zolang er in Nederland sprake is van een 1,5 meter-samenleving is het niet mogelijk om de schaatsklassieker te organiseren. De situatie kan opnieuw bekeken worden zodra de maatregelen versoepeld worden. Vooralsnog lijkt dat niet het geval, de maatregelen zoals de avondklok en het sluiten van winkels zijn juist verlengd tot 2 maart 2021.

Op het moment dat het ijs dik genoeg is en de maatregelen het toelaten, dan kan het bestuur een Elfstedentocht binnen 48 uur organiseren. In januari benadrukte het bestuur dat een alternatieve versie geen optie is voor hen. Dit zou met alleen wedstrijdschaatsers zijn, met minder deelnemers en zonder publiek. De laatste ‘Tocht Der Tochten’ heeft plaatsgevonden in 1997. Nog nooit zaten er zoveel dagen tussen twee tochten.

“Een Elfstedentocht zou zou prachtig wezen. Voor nu hoop ik dat onze ijsbaan gauw open mag.” zegt Roelof Rossing. “Het allermooiste zou zijn als het aankomende dagen gaat dooien. Helaas is dat niet het geval.” In spanning wachten veel Nederlanders af of er op korte termijn geschaatst kan worden. In de video hieronder vertelt Roelof over de omstandigheden op zijn ijsbaan.

Over de auteur

Ilse Lavell

Mijn naam is Ilse Lavell, 20 jaar en geboren in Groningen. Sinds september 2019 studeer ik journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *