Lenteweer op komst: verwachte drukte in de natuur

Lenteweer op komst: verwachte drukte in de natuur

Rein Zwaan is naast boswachter ook fanatiek mountainbiker

De temperatuur kan komend weekend oplopen tot ruim vijftien graden, dat is om en nabij vijftien graden warmer dan vorig weekend. Ideaal fietsweer, toch? Boswachter Rein Zwaan van Staatsbosbeheer bereidt zich voor op drukte in de bossen.

Als de temperatuur stijgt en het zonnetje schijnt, gaan veel Nederlanders eropuit. We zoeken massaal de natuur op – ideaal om je hoofd even leeg te maken. Boswachters zien veel hardlopers, wandelaars, mountainbikers, ruiters, gravelbikers en fietsers.

Rein is al vijftien jaar actief als boswachter en momenteel teamleider bij Staatsbosbeheer. Hij heeft een passie voor flora, fauna en natuur en is daarnaast fanatiek mountainbiker. Rein vindt het belangrijk om te werken aan een positief imago van de mountainbikesport. Veel mensen hebben de beleving dat mountainbikers de natuur het meest verstoren, meer dan andere recreanten. Rein roept dan ook alle andere mountainbikers op om zich te houden aan de toegangsregels van de natuurgebieden waar zij hun hobby mogen uitoefenen.

Handhaving
Rein en vele andere boswachters proberen de drukte te reguleren. Dit doen ze onder andere door met zones te werken en weinig voorzieningen te treffen op plekken waar ze het rustig willen houden. Daarnaast worden er routes aangelegd voor de verschillende vormen van recreatie, zodat iedereen zijn eigen route heeft. Bospaden voor wandelaars en MTB-routes voor mountainbikers.

In een eerder interview met het AD benadrukt Rein dat boswachters niet verantwoordelijk zijn voor de openbare orde en veiligheid, dat zijn de burgemeesters. (https://www.ad.nl/utrecht/boswachters-waarschuwen-vermijd-drukte-kom-niet-tussen-11-en-15-uur~a79afdd0/) Daarnaast vertelt Rein dat het, ook in het bos, van belang is anderhalve meter afstand te houden.

Chaos op de parkeerplaats
Veel mensen komen met de auto naar de natuur. Tijdens de eerste golf van de pandemie, afgelopen voorjaar, was het al vaak druk in de bossen op de Utrechtse Heuvelrug. In eerder genoemde publicatie van het AD wordt dan ook geschreven dat het toen soms zo druk was, dat burgemeesters in overleg met de Veiligheidsregio Utrecht besloten parkeerplaatsen bij bossen af te sluiten. Dit zorgde elders weer voor parkeeroverlast en er werd zelfs een keer gevochten om een parkeerplek.

Een nieuwe hobby op twee wielen
Door de coronacrisis zijn veel mensen op zoek gegaan naar een nieuwe hobby. Fietsen bleek populair. Boswachters zien dan ook veel meer mountainbikers in de bossen. Dit wil nog wel eens overlast veroorzaken. Boswachter Rein vertelt dat negentig procent van de mountainbikers zich gelukkig goed aan de regels houdt. Toch komt het wel eens voor dat mensen niet op de juiste route fietsen, waardoor er op die paden meer drukte ontstaat. Rein merkt op dat er door de nieuw ontdekte hobby ook veel mensen zijn die weinig tot geen ervaring met mountainbiken hebben. ‘’Zij kennen de regels in de bossen vaak niet goed,’’ vertelt Rein.

Sinds een jaar of twee is er ook een nieuwe fiets-trend: gravelbikes. ‘’Dit zijn racefietsen met brede banden, die dus ook geschikt zijn voor off-road. Deze trend is overgewaaid vanuit Amerika,’’ vertelt Rein.

Toch de natuur in?
Als het aan Rein ligt, zoeken niet al te veel mensen de natuur op komend weekend – in ieder geval niet de bekende drukke plekken. Rein geeft aan dat, mocht je wel de natuur in gaan, het belangrijk is dat je je op de juiste route bevindt en je aan de regels van het natuurgebied houdt. Daarnaast is het belangrijk om, ook in de natuur, afstand te houden van anderen en met niet meer dan twee personen te zijn. ‘’Geef elkaar de ruimte en laat geen rommel achter,’’ voegt Rein hier nog aan toe.


Presentatrices Eva en Anouk spreken Rein over de verwachte drukte in de bossen komend weekend. Rein vertelt in dit gesprek onder andere meer over de invloed van de coronacrisis op recreatie in de natuur én hij geeft nog wat extra tips voor komend weekend. Hieronder het fragment uit de radio-uitzending.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *