Problemen op het Utrechtse roeiwater

Problemen op het Utrechtse roeiwater

Roeiers op het Merwedekanaal in Utrecht.

UTRECHT – Roeiers en raadseleden in Utrecht maken zich zorgen. Roeiverenigingen Orca, Triton en Viking vrezen voor onveilige situaties op het kanaal en verstoring van de opleiding van de Olympiërs van de toekomst. De raadsleden zijn ontevreden over de manier waarop de communicatie over de werkzaamheden is verlopen.

“En het kanaal was al druk”, benadrukt Mats Vervoorn, voorzitter van Triton. “Zeker in de winter maken wij ons zorgen. Dan is het water koud, en wil je op het kanaal echt geen ongelukken.”

Raadslid Jan Wijmenga van ChristenUnie is medeondertekenaar van 21 vragen over dit onderwerp in de Utrechtse gemeenteraad. “Het halveren van het vaarwater voor de roeiers is onwenselijk. En de omfietsroutes langs het water zijn niet eens besproken met de sportverenigingen, dat begrijpen wij niet.” Vragen over mogelijke alternatieven werden door zes raadsfracties ondertekend.

Naast de gestelde raadsvragen namen de roeiverenigingen ook gezamenlijk initiatief: met een claim van driehonderdduizend euro aan de gemeente. “Daarmee willen we inzichtelijk maken hoe groot het probleem voor ons is”, aldus Vervoorn namens Triton, die de claim met de andere verenigingen berekende en oplegde aan de gemeente. “Liever zien we een andere oplossing, door wijziging van de huidige plannen of goed alternatief vaarwater in de buurt. We leveren iedere Olympiade roeiers af aan de bond, dat willen we blijven doen. Maar vervoer en extra trainingskampen kosten veel geld, zeker voor een vereniging gerund door studenten die het toch al niet breed hebben.”

Wethouder Sport Maarten van Ooijen liet weten dat het College zich nog voorbereidt op beantwoording van de vragen in de gemeenteraad, en tot die tijd geen uitspraken doet.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *