Meer eerstejaars studenten stoppen met studie vanwege ‘corona-onderwijs’

Meer eerstejaars studenten stoppen met studie vanwege ‘corona-onderwijs’

Fleur op haar werk

Studenten hebben moeite met studeren, fysieke lessen moeten al een tijd lang plaats maken voor online colleges. Eerstejaars studenten van dit schooljaar hebben veel moeite met ‘het nieuwe studeren’. Introductieweken zijn niet doorgegaan en er zijn weinig tot geen sociale activiteiten. Studentenvakbonden en organisaties voorspelden om die redenen, dat er dit jaar een stijging zal plaatsvinden in het aantal studenten dat stopt met de opleiding.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) heeft een onderzoek gedaan naar de eerste honderd dagen van het eerste studiejaar. Daaruit blijkt dat, los van Corona, 30 procent van de studenten op het hbo en 7 procent van de studenten op het universitair onderwijs uitvallen. De voornaamste reden die hiervoor gegeven wordt, is dat de studie niet voldoet aan de verwachtingen van de student.

‘Corona-onderwijs’ eist veel van studenten en het aangepaste onderwijs geeft in veel gevallen weinig inzicht in wat de studie te bieden heeft. De verwachting die veel studenten van hun opleiding hebben, zijn hierdoor lager dan normaal.
Aan het begin van het schooljaar konden hogescholen en universiteiten, onder strenge voorwaarden, fysieke lessen aanbieden. Helaas heeft dat niet heel lang geduurd en wordt al het onderwijs sinds halverwege december 2020 online gegeven.

Ook Fleur (18), (oud) eerstejaars student Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Utrecht, heeft erg veel moeite gehad met het onderwijs op afstand. “Ik vind de studie nog steeds heel erg leuk, maar mijn motivatie was nergens meer te bekennen. Ik heb ook niet echt mijn klas leren kennen, daardoor was er weinig interactie tijdens de les. Dit zorgde weer voor weinig diepgang en minder discussies over de stof. Hierdoor kreeg ik echt het gevoel dat ik niet alles uit dit jaar kon halen en dat vond ik zonde van mijn tijd en geld. Daar kwam ook bovenop dat het bindend studieadvies voor dit jaar niet is afgeschaft, dus ik moest gewoon al mijn punten halen. Dat was voor mij gewoon niet meer haalbaar.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *