Het is the Queen’s Gambit gelukt: Schaken is hip

Het is the Queen’s Gambit gelukt: Schaken is hip

Foto door: Stefan Dwarswaard

Een jaar geleden zouden mensen schakers misschien nog omschrijven als oude stoffige grijze mannen die uren nadachten over hun zet. Tegenwoordig zullen ze misschien de beeldschone schaakster Beth Harmon, uit de serie The Queen’s Gambit, noemen. The Queen’s Gambit is de best bekeken Netflix miniserie meldt Netflix.

Op 23 oktober 2020 kwam The Queen’s Gambit uit. De eerste 28 dagen na de release werd de miniserie al 62 miljoen keer bekeken, vertelt Netflix in een twitterbericht. Mensen hebben in Nederland massaal hun schaakborden tevoorschijn gehaald of zijn begonnen met het leren van schaken. Winkels, waaronder bol.com, geven in een interview met Nu.nl aan dat de omzet van schaakproducten is vervijfvoudigd.

Ook Stephan Telgelaar, eigenaar van groothandel  HOT Sport, vertelt dat de omzet van schaakproducten is verzesvoudigd. De enige rede waarom de omzet niet hoger is, is omdat het maken van schaakstukken een aardig karwei is. Luxe schaakstukken worden met de hand gemaakt en het hout moet gemiddeld anderhalf jaar verharden voordat het geschikt is om gebruikt te worden voor schaakstukken. “Het hout mag niet splijten,” vertelt Telgelaar. “De rede dat mensen zoeken naar luxe schaaksets en niet naar goedkopere schaaksets is volgens Telgenkamp: “Omdat er in The Queens Gambit ook met luxe stukken wordt gespeeld.” Op dit moment is de vraag groter dan het aanbod en het ziet ernaar uit dat dit nog even zo blijft.  “Ik denk dat veel mensen The Queen’s Gambit nog niet hebben gezien en dat geeft aan dat de schaakhype nog niet snel voorbij zal zijn”,  vertelt Telgenkamp.

The Queen’s Gambit staat in 63 landen op nummer één van meest bekeken series, meldt Netflix. Ook Google ziet een enorme toename in zoekresultaten voor schaken, wel vier keer zoveel. Niet alleen schaakproducten, ook het boek ‘’The Queen’s Gambit’’ van Walter Tevis, waarop de serie is gebaseerd, staat op de bestsellerlijst van The New York Times.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *