Van uitstel van je uitwisseling, naar afstel

Van uitstel van je uitwisseling, naar afstel

Elisabeth Deiman zoekt vanachter haar laptop in Utrecht naar een baantje om haar halfjaar te kunnen overbruggen. Foto: Jasmijn Berkers

Reizen naar het buitenland zit er niet echt in door corona. Jammer als je op vakantie wil, maar wat nu als je je al een jaar verheugd op studeren in het buitenland? Elisabeth Deiman (22) had nu in Amerika gestudeerd, maar in plaats daarvan zit ze nu in Nederland te zoeken naar een bijbaantje voor komend half jaar.

Sinds december worden alle reizen naar het buitenland afgeraden door Rijksoverheid tot in ieder geval 31 maart. Of reizen daarna weer mogelijk is, is nog maar de vraag. De Universiteit Utrecht, waar Elisabeth psychologie studeert, besloot alle uitwisselingen van 2020-2021 niet door te laten gaan. “Al sinds mijn eerste jaar zie ik uit naar deze uitwisseling. Eind 2019 begon ik met het plannen ervan, toen was het plan om in september 2020 te vertrekken naar Amerika.” Eind mei 2020 kreeg Elisabeth te horen dat ze haar uitwisseling moest verplaatsen naar het tweede semester in januari. “Toen was nog niet duidelijk dat het hele feest ook nu niet door kon gaan. Ik had nu in Amerika moeten zitten, maar in plaats daarvan heb ik een tussenhalfjaar in Nederland. Wat daar extra stom aan is, is dat een baantje vinden nu heel lastig is.” Ook vanuit de University of Wisconsin–Madison (waar Elisabeth naartoe zou gaan), is bericht gekomen dat ze de uitwisselingen niet door laten gaan.

Elisabeth is zeker niet de enige die haar uitwisseling aan haar neus voorbij ziet gaan. Naast haar mede studenten op de Universiteit Utrecht geven bijvoorbeeld de Universiteit van Amsterdam, de Radboud Universiteit en de Technische Universiteit Delft aan hun uitwisselingen te hebben geannuleerd. Dit is maar een kleine greep uit de vele universiteiten die uitwisselingen hebben moeten annuleren. Hoeveel studenten er in totaal hun uitwisseling hebben moeten annuleren is onbekend.

Sommige studenten kunnen hun buitenlandprogramma uitstellen naar hun volgende jaar, als zij bijvoorbeeld in het tweede jaar van hun studie zitten. In Elisabeths geval ligt dat net wat anders. Zij volgde extra vakken in haar derde jaar om zowel haar scriptie als haar uitwisseling in het vierde jaar te kunnen doen. Haar scriptie heeft ze nu gedaan in het afgelopen half jaar, in plaats van de uitwisseling. Toen ze daaraan begon was de gedachte nog dat ze vanaf januari wél naar het buitenland kon gaan. “Nu kan ik ervoor kiezen om de uitwisseling uit te stellen naar volgend schooljaar, maar dan doe ik vijf jaar over mijn bachelor. Dat wil ik niet. Daarnaast is het onzeker of het dan wel écht doorgaat.” Elisabeth heeft daarom besloten te starten met haar master neuropsychologie in het nieuwe schooljaar.

Er was ook nog de optie om de uitwisseling online te doen vanuit Nederland: ze zou dan de lessen vanachter haar scherm volgen. “Dat is voor mij echt geen optie”, vertelt Elisabeth, “ik wilde naar het buitenland om nieuwe mensen te leren kennen. Om hun cultuur of manier van leven te ervaren. Natuurlijk leken de lessen mij interessant, maar dat was maar een onderdeel van waarom ik graag naar Amerika wilde.”

Nu probeert Elisabeth een baantje te vinden voor een half jaar, wat door corona niet gemakkelijk is. “Eigenlijk wilde ik in een wintersportgebied mensen leren skiën of iets in die richting.  Dan had ik in ieder geval nog de cultuur mee kunnen krijgen van dat land. In september dacht ik dat dat wel mogelijk zou zijn in het nieuwe jaar. Nu weet ik wel beter”, lacht Elisabeth met een ietwat treurige blik. Nu probeert ze een baantje te vinden in Nederland, maar ook dat valt niet mee. “Ik wil graag mijn CV verbeteren. Het liefste zou ik in de zorg een baantje hebben, iets wat te maken heeft met mijn opleiding. Dat kan me in de toekomst dan weer verder helpen.” Zo solliciteerde Elisabeth al bij de GGD voor medewerker bron- en contactonderzoek. “Daar heb ik alleen geen reactie op gekregen en iets nadat naar buiten kwam dat er lekken zijn bij de GGD, was ook de vacature weg. Of de twee relatie met elkaar hebben, dat weet ik niet.” Komende tijd een buitenland-ervaring opdoen lijkt er dus niet echt in te zitten. Toch heeft Elisabeth nog een klein beetje hoop: “Misschien dat ik in de zomervakantie een instructeur kan zijn bij een ‘summercamp’, ergens in Europa. Dat zou dan ergens rond juni of juli zijn. Hoe ver we dan zijn met vaccineren weet niemand precies, maar ik hou nog even hoop!”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *