Vogels tellen ongekend populair: ‘Zet je zintuigen aan’

Vogels tellen ongekend populair: ‘Zet je zintuigen aan’

“Wanneer ik een bijzondere vogel spot, voel ik me net een voetballer die een doelpunt maakt.” I Foto: Jako van Gorsel

Nooit eerder deden zoveel mensen mee aan de Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland als dit jaar. Ruim 198.000 Nederlanders turfden eind januari meer dan 2,7 miljoen vogels, een record. “Dat is toch prachtig”, zegt fanatiek vogelaar Jako van Gorsel. “Mensen worden zich bewust van de waarde van de natuur.”

Een halfuur lang voor je raam, op je balkon of in je tuin zitten. Sinds 2001 zitten Nederlanders massaal een keer per jaar met hun potlood en blaadje bij de hand te loeren naar hun tuin om vogels te tellen. Dankzij deze jaarlijkse waarnemingen wordt bijvoorbeeld duidelijk dat we steeds minder merels krijgen te zien en dat de grote bonte specht zich bij koud weer vaker tentoon stelt.

Het aantal deelnemers aan de Nationale Tuinvogeltelling stijgt al jaren, maar nooit eerder waren het er zoveel als dit jaar. Een mogelijke oorzaak hiervoor is het toegenomen aantal mensen dat thuiswerkt. “Mensen kijken vaker naar buiten en zijn zich meer bewust van wat er in hun tuin leeft”, zegt Hanne Tersmette van de Vogelbescherming in gesprek met RTV Utrecht. “Sinds het begin van de coronaperiode kregen we ook al veel meer vragen van mensen over vogels.”

Wie ook blij is dat mensen steeds meer oog voor vogels krijgen, is Jako van Gorsel. Deze fanatieke vogelaar gaat dagelijks de natuur in om zich te focussen op zijn favoriete bezigheid. “Het mooie aan vogels spotten is het element van de verrassing”, glundert de man, die een hoedje draagt om vogels met zijn ietwat kalende en blinkende hoofd niet af te schrikken. “Het zijn wezens die je niet kent. Je hoort en ziet ze wel, maar kent elkaar niet. Dat is fascinerend.”

Om de fladderende beestjes te spotten, heb je volgens Van Gorsel maar weinig nodig. Voorwaarde is dan wel dat je je zintuigen aanzet. “Zet je oren en ogen open”, legt hij uit. “Alles wat beweegt, kan een vogel zijn. En misschien is het nog wel een hele mooie ook.” Voor Van Gorsel betekent het vogelen in ieder geval meer dan ‘zomaar’ even de natuur in. Het is zijn passie. “Ik voel me soms een voetballer die een doelpunt heeft gemaakt. Het is dan zo’n euforisch moment. Dat meer mensen van vogels genieten is daarom alleen maar mooi. Je bent zo een dagje onder de pannen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *