Opschorting interlandelijke adopties

Opschorting interlandelijke adopties

foto: eigen archief Mojabeng. Mojabeng samen met haar moeder Annemiek in maart 2010

Vorige week werd door demissionair minister Dekker (rechtsbescherming) bekend gemaakt dat  interlandelijke adopties worden opgeschort .  Nieuwe interlandelijke adopties worden pas mogelijk als er een adoptiesysteem is ontwikkeld waarbij het risico op misstanden weggenomen kan worden.

De reden van de opschorting is het grote aantal misstanden bij adopties en de rol van de overheid hierbij. Tijdens een Wob-verzoek (wet openbaarheid van bestuur) kwamen verschillende soorten misstanden aan het licht.  Vervalsing van documenten, kinderhandel, corruptie en fraude kwamen structureel voor. Ook onethische handelingen (zoals het onder druk af laten staan van een kind) werden ontdekt. Het blijkt dat de overheid op de hoogte is van een aantal misstanden maar niet effectief heeft ingegrepen. Dit maakte dat minister Dekker in 2018 een oproep heeft gedaan tot een onafhankelijk onderzoek naar de interlandelijke adopties. De uitkomsten van dit onderzoek maken dat de onderzoekscommissie twijfels heeft over het organiseren van adopties zonder dat er misstanden ontstaan.De mogelijkheid om voldoende toezicht te houden, voornamelijk op het buitenlandse deel van het adoptieproces is erg beperkt.  Dit maakt dat misstanden niet volledig uit te sluiten zijn, tot dit wel mogelijk blijkt worden interlandelijke adopties opgeschort.

Mojabeng van der Gaag (16) is geadopteerd uit Lesotho, een klein landje gelegen in Zuid-Afrika. Tijdens de adoptieprocedure ging haar geboorteland op slot voor adopties. Er was een vermoeden dat kinderen die vanuit Lesotho geadopteerd werden na de adoptie in de prostitutie terecht zouden komen. Totdat dit grondig onderzocht was werden alle adopties vanuit Lesotho opgeschort. Dit maakte dat de adoptie van Mojabeng uitgesteld werd. Mojabeng heeft uiteindelijk bijna twee jaar lang moeten wachten tot ze haar moeder kon ontmoeten. Al die tijd wist ze dat er iemand in Nederland was die haar wilde adopteren. Samen met haar moeder Annemiek verteld ze over deze bijzondere adoptie. Ook geven ze hun mening over de huidige situatie rondom adopties.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *