Wordt natuurijs steeds zeldzamer?

Wordt natuurijs steeds zeldzamer?

Schaatsers op natuurijs op de Reeuwijkse plassen | Kilian Konincks

Vele mensen hebben de afgelopen dagen genoten van het schaatsweer. Een fenomeen dat steeds minder vaak blijkt voor te komen. Toch heeft het natuurijs voor een stijging gezorgd in de populariteit van de schaatssport. IJsclubs zagen na het weekend de aanmeldingen voor hun club stijgen. Nederlanders willen dus graag schaatsen. Maar gaat dit vaker op natuurijs gebeuren?

klimaatverandering

Het antwoord is heel simpel en zal je waarschijnlijk ook niet verbazen: Door de opwarming van de aarde komt het fenomeen natuurijs minder vaak voor. Hierdoor krijgen we in Nederland gematigde winters en steeds warmere zomers. Gerald van der Stelt, hobby-meteoroloog en weerman bij een lokaal radiostation, vertelt dat de vriesperiodes van de afgelopen jaren steeds van kortere duur waren. Hierdoor wordt schaatsijs een steeds zeldzamer fenomeen.

Ongelukken

De schaatsdagen waren niet alleen maar dagen van plezier. 40.000 mensen belandden op de spoedeisende hulp door ongevallen op het ijs. Vooral door gebroken polsen, heupen en schouders liepen mensen letsel op. Door al deze ongevallen raakte huisartsenposten overbelast. In sommige gevallen moesten mensen zelfs naar het ziekenhuis om daar een operatie te ondergaan door hun ongeluk op het ijs.

Elfstedentocht

Het dikste natuurijs dat door de KNMI in Nederland is gemeten was in 1963. De ijsdikte was toen ruim veertig centimeter. Toentertijd werd een van de zwaarste Elfstedentochten gereden. Door strenge vorst, harde wind en slecht ijs werd dit ook wel ”de hel van ’63” genoemd. Van de bijna 10.000 starters haalden slechts 69 schaatsers het einde. De Elfstedentocht die als laatste werd gereden was in 1997. Dit is de langste periode waar er geen Elfstedentocht is georganiseerd.

Geniet

Vele schaatsfans genoten toch van de korte duur van de vorst en hun schaatspret: ”Het is nooit zo koud in Nederland, dus laten we er dan met z’n allen van genieten.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *