Student verpleegkunde: “Het is hard werken”

Student verpleegkunde: “Het is hard werken”

Lianne in haar zorg outfit. Foto: Melanie van Rijswijk

De zorg wordt momenteel hard geraakt door het coronavirus. Lianne van Rijswijk (18) volgt de opleiding hbo-verpleegkunde. Ze volgt haar opleiding op de Hogeschool Utrecht. Ze heeft een baantje in de zorg gehad en loopt nu stage in Woerden bij instelling Careyn Weddesteyn. Lianne werkt op de somatische afdeling, een afdeling voor mensen met lichamelijke beperkingen. Ouderen tussen de 60 en 98 jaar verzorgen ze daar.

Lianne gaat met het openbaar vervoer naar haar stage. Kwart voor vijf gaat haar wekker om vervolgens half zes van huis te gaan. De student loopt vier dagen per week stage van zeven uur tot half vier. Ze heeft één dag in de week online les.

De strijd tegen het coronavirus heeft grote invloed op het leven en werken in een verpleeghuis. Ongeveer de helft van alle 2.350 verpleeghuizen in Nederland heeft sinds het uitbreken van de coronapandemie te maken gehad met meerdere besmette bewoners. Het gaat om 10.600 bewoners bij wie het virus is vastgesteld, schrijft Hugo de Jonge (minister van Volksgezondheid) in een brief waarin hij de Tweede Kamer informeert over de situatie rondom Covid-19.

Besmettingen

Het aantal besmettingen stijgt weer in verpleeghuizen en is hoger dan in de eerste coronagolf. Afgelopen maand ging het om een stijging van 40%. De scenario’s van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu met oog op toename en gevaarlijkheid van de Britse variant, zijn niet gunstig, zeker niet voor ouderen. Naast de coronabesmettingen binnen een verpleeghuis zorgen de quarantaine-regels voor een tekort aan personeel en extra werkdruk. Lianne van Rijswijk: “Mijn afdeling is ernstig geraakt door de coronacrisis, ook het personeel. Vele medewerkers liggen eruit en wij werken nu met een half team. De bewoners hebben dezelfde behoefte aan zorg nodig, dus voor ons is het harder werken.”

Diane van Rijswijk (moeder van Lianne) werkt in de zorg. “In de eerste corona golf kon ik nog maar op drie locaties werken. Ik ben toen alleen maar ingedeeld in de thuiszorg en niet in een verpleeghuis. Geestelijk en lichamelijk was dit in mijn voordeel. Werken met mondkapjes vind vreselijk, heel benauwend. In de tweede golf mocht ik wel weer in een verpleeghuis werken, daar kom ik wel meerdere coronabesmettingen tegen. Ik heb zelf geen heftige corona situatie meegemaakt, wel heb ik van collega’s gehoord dat zij patiënten zien stikken. Ondanks dat ze aan het vaccineren zijn, zijn er toch nog wel ouderen besmet. Voorlopig zijn we nog niet klaar met corona”, aldus van Rijswijk.

Over de auteur

Indy Ouwerkerk

Mijn naam is Indy Ouwerkerk en ik ben student op de Hogeschool in Utrecht. Ik vind het leuk om mensen te interviewen en bezig te zijn met radio en tv.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *