Adios verveling, hola meertaligheid

Adios verveling, hola meertaligheid

Foto: Pexels

Deze periode van thuiszitten is misschien juist een goede aanleiding om een hobby te zoeken of iets nieuws te leren. Mensen zijn dan ook massaal talen gaan leren online. Sjardi Willems is deze lockdown begonnen met Spaans leren. 

Voor Sjardi Willems is het geen probleem dat de grenzen gesloten zijn. Hij gaat op een andere manier de grens over, namelijk door online Spaans leren. Met het programma Duolingo zijn veel mensen talen gaan leren deze lockdown. De app is in 2011 gestart door Luis von Ahn. Nu is het de populairste onderwijs app, met dertig miljoen maandelijkse gebruikers. Je kan 36 talen leren waaronder zelfs High Valyrian va Game of Thrones.

Muziek: Bensound.com

Sinds de pandemie is de app populairder dan ooit. Volgens Forbes is het gebruik in Spanje met 126 procent gestegen de week voordat de lockdown aangekondigd werd. In China, waar de hele pandemie is gestart, zijn de gebruikers meer dan verdubbeld. De meeste gebruikers hebben een gratis account, maar er is ook een optie om een klein bedrag te betalen voor extra opties als onbeperkte levens. De meeste inkomsten voor de app zijn van de advertenties die je tussen de lessen doorkrijgt.

Ook opleidingsinstituten LOI, NTI en NHA zagen het aantal thuisstudies van talen spectaculair stijgen, blijkt uit een rondgang van RTL Z. De NTI zag een stijging van 30 procent en de NHA zelfs een stijging van 40 procent.

Sjardi merkte al snel dat de app verslavend werkt. Door de dagelijkse meldingen met herinneringen blijf je oefenen. Dat heeft Sjardi gemotiveerd om te blijven leren. Ook werd zijn leerdrang versterkt doordat hij de mensen om zich heen had verteld waar hij mee bezig was. “Toen er een nieuwe huisgenoot bij mij kwam wonen die ook Spaans aan het leren was, gingen we ook samen oefenen en korte gesprekjes voeren.” Nu merkt hij dat hij de structuur van de taal begint te herkennen en verdiept hij zich ook in de herkomst. fysiek de grens niet over kunnen heeft toch nog voordelen.

Over de auteur

Lisa Wessels

Vanaf jongs af aan houdt ik me al met alles wat met politiek heeft te maken. Sinds ik beginnend journalist ben, ben ik ook opzoek naar de diepgang achter de politiek. Ik maak van geschreven verhalen tot podcasts tot beeldende producties. Ik sta altijd open voor nieuwe projecten en spannende uitdagingen. U kunt mij bereiken door te bellen op 0644356676 of via LinkedIn en Twitter

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *