Potjes en Deksels: de eerste afvalvrije kruidenier op wielen

Potjes en Deksels: de eerste afvalvrije kruidenier op wielen

Tessa en Anna bij de bus van Potjes en Deksels

Afgelopen jaar produceerden wij Nederlanders gemiddeld 492 kilo afval per huishouden. Anna Sonnleitner en Tessa Overboom schrokken van dit gegeven en willen mensen bewuster om laten gaan met afval. Ze richtten een mobiele en afvalvrije kruidenier op: Potjes en Deksels. Ze zijn daarmee de eersten in Nederland.  

‘’Het begon afgelopen kerst toen ik van mijn broer een boek kreeg. Dat inspireerde mij om zero-waste te gaan leven,’’ vertelt Tessa. Ze merkte dat het moeilijk is om aan bepaalde producten te komen zonder een plastic verpakking en besloot dat ze dat makkelijker wil maken voor zichzelf en anderen. ‘’Ik stelde het idee om een afvalvrije winkel te beginnen voor aan Anne en zij liet hetnet als ik, niet meer los.’’ 

Mensen kunnen met hun eigen bakjes naar de bus toe komen, die vervolgens met producten naar keuze worden gevuld. Het doel is om in het eerste jaar al 75 duizend kilo minder plastic uit te stoten dan in 2020. Anne en Tessa hopen vijfduizend mensen te bereiken, waarvan zij met Potjes en Deksels de helft van hun plastic afval kunnen verminderen. Van dertig kilo per persoon per jaar, naar vijftien.  

De producten kopen Anne en Tessa in bulk in, dus in zakken van tien tot twintig kilo bijvoorbeeld, maar de producten komen dus nog wel in plastic zakken. ‘’Het scheelt wel afval, omdat er normaalgesproken nog allemaal kleine zakjes in zitten. Ons afval gaat naar Lune, dat bedrijf maakt er dan een grondstof van die weer gebruikt kan worden,’’ vertelt Tessa. Anne vult haar aan: ‘’We zijn momenteel bezig met onze leveranciers om te werken naar een afvalvrije keten. Eén van onze leveranciers is bijvoorbeeld bezig met een pilot met vervulbare emmers.’’ 

De bus waarmee zij vanaf maart rond gaan rijden door Rotterdam en omstreken, rijdt op groen gas. Dat groene gas is CNG (Compressed Natural Gas), een fossielvrije variant van aardgas dat wordt gemaakt uit slip en rest afval. In vergelijking met benzine stoot het vijftien tot tachtig procent minder CO2 uit.  

Rik Leemans, professor met expertise in milieubeheer aan de Wageningen Universiteit & Research, waardeert de opzet van deze kruideniers en hoopt dat het succesvol zal zijn. ‘’Als je kijkt naar hoeveel verpakkingsmateriaal wordt gebruikt in supermarkten is zo’n winkel wel nodig. Soms is het voor de houdbaarheid, maar bij lang niet alle producten is dat van toepassing,’’ legt de professor uit.  

Leemans ziet wel een moeilijkheid in het aantrekken van consumenten. Spontaan winkelen wordt zo namelijk uitgesloten, doordat je zelf bakjes bij je moet hebben. ‘’Dat vergt veel inzet van de consument.’’ 

Deze winkel op lokaal niveau zal nog niet super veel verschil uit kunnen maken in het reduceren van afval, volgens de professor. Dat komt omdat het op lokaal niveau wordt georganiseerd. Wel heeft het een belangrijke voorbeeldfunctie door te laten zien hoe je een verschil kunt maken voor het milieu. Dat is volgens Leemans al een grote sprong vooruit.  

Over de auteur

Dunja Boers

''Je zou journalist moeten worden met al die vragen van je!'', werd en wordt mij nog steeds regelmatig om de oren geslingerd door familieleden op verjaardagen of collega's op de werkvloer. Als klein meisje was ik al (te) nieuwsgierig en met de jaren is die nieuwsgierigheid alleen maar gegroeid. Mijn interesses zijn mede daardoor ontzettend breed. Maar er is één ding wat mij altijd al het meest heeft geprikkeld: nieuws.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *