Carnaval 2021: ‘Zelf de slingers ophangen’ 

Carnaval 2021: ‘Zelf de slingers ophangen’ 

Femke, Lise, Sterre, Senn en Jeroen in de versierde huiskamer

Knallende feesten in grote zalen, polonaises en carnavalsliederen. Door Corona gaat het dit jaar net iets anders dan anders, carnaval 2021 wordt dan ook online gevierd. Zo ook bij Femke van Geest (40) thuis. Carnavalsliedjesschrijver Edy van Driel (50) heeft ook voor dit jaar een bijzonder liedje gemaakt.  

Carnaval is van origine een katholieke feestdag. Het carnavalsseizoen gaat van start op 11-11, de elfddag van de elfde maand. Officieel is carnaval 2021 van 14 tot 16 februari 2021, maar er zijn al festiviteiten vanaf 12 februari 2021. Er zijn twee verschillende hoofdsoorten carnaval, maar ook tal van lokale soorten. Het Bourgondische carnaval is vanuit traditie een gekostumeerd eetfestijn. Het Rijnlands carnaval is een feest met volkskarakter en informele optochten. Deze vorm is ontstaan als protest tegen de protestantse en imperialistische Pruisen.  

Edy van Driel schrijft al jaren carnavalsliedjes. In 2004 heeft hij een band opgericht: Bennie Hek en de Houdoe’s. Deze naam is ontstaan door de Zeeuws Vlaamse achtergrond van Edy, Bennie Hek, en de Brabantse achtergrond van de rest van de band, Houdoe’s. Hun eerste CD werd uitgebracht in 2004. In 2014 stopte de band ermee, maar dat weerhield Bennie Hek niet om dit jaar de ‘Solonaise’ opnieuw uit te brengen.  Binnengekomen op nummer 7 in de Zeeuwse Top 40, is het een ware carnavals hit. Ook de videoclip viel in de smaak. Bij Omroep Zeeland kreeg ‘Solonaise 2021’ de meeste stemmen en werd uitgezonden op tv.  

Femke van Geest viert al zestien jaar carnaval bij carnavalsvereniging de Rooie Rijers in Delft. Dit jaar gaat het grote feest niet door, maar heeft de carnavalsvereniging wel online activiteiten. De vereniging is opgericht in 1968 en was oorspronkelijk alleen voor personeelsleden van Transportbedrijf van der Lee. Inmiddels is de vereniging voor iedereen toegankelijk en heeft ze meer dan driehonderd leden.  

 

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *