Luchtalarm = Klimaatalarm

Luchtalarm = Klimaatalarm

Tijdens dit klimaatprotest, georganiseerd door Extinction Rebellion, laten deelnemers zich vallen op het moment dat het luchtalarm klinkt

Ze hield zich in het verleden bezig met mensenrechten, maar voor Eva van der Helm is de klimaatcrisis de afgelopen tijd heel urgent geworden. Daarom sloot ze zich in september 2020 aan bij Extinction Rebellion (XR). ‘’Ik ben er klaar mee dat alle verantwoordelijkheid om groen te doen bij individuen ligt.’’

Extinction Rebellion is een internationale, sociale beweging die zich verzet tegen klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit. Van 26 februari tot 16 april voeren ze massaal (en coronaproof) actie om ‘te zorgen dat de regering de klimaatcrisis en ecologische crisis serieus gaat nemen’: Lenterebellie.

Wie is Extinction Rebellion?
Mensen uit alle hoeken van het land en van alle leeftijden die zich ernstig zorgen maken over de klimaatcrisis en ecologische crisis. XR wil door middel van vreedzame, creatieve en disruptieve acties proberen de gevolgen van deze crises te stoppen. XR is opgericht in 2018 en groeit snel. Momenteel is XR actief in 62 landen wereldwijd.

XR organiseert de komende tijd meerdere (coronaproof) evenementen. En naast rebelleren door middel van protesten, is er ook een Rebel Radio. Elke tweede maandagavond tussen 19.00 en 20.30 uur is Rebel Radio te horen. Op dit platform zetten ze hun online activisme voort in tijden van zelfisolatie. Er wordt ruimte gegeven aan onder andere persoonlijke verhalen, muziek en diepgravende interviews.

XR Utrecht
Op landelijk niveau is er dus sprake van Lenterebellie. Laten we even inzoomen op regio Utrecht. XR Utrecht organiseert iedere eerste maandag van de maand een stil klimaatprotest onder het bubbeltjesdak op Utrecht Centraal. Het motto van deze actie luidt ‘Luchtalarm = Klimaatalarm’. Zodra om 12.00 uur het luchtalarm klinkt, gaan protesterende mensen op de grond liggen met zelfgemaakte protestborden in hun hand.

Onze verslaggever Beau was aanwezig bij het stil klimaatprotest van maandag 1 maart. Hij gaat in gesprek met Eva van der Helm, die dit protest organiseert. Ook gaat Beau in gesprek met ecoloog Maarten Meijer, die meer kan vertellen over de ecologische crisis waar we mee te maken hebben.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *