Mediteren tegen coronastress

Mediteren tegen coronastress

Buddy in zijn kamer aan het mediteren. Foto: Eva Metselaar

Door de vele stressmomenten die de coronatijd met zich meebrengt zijn veel mensen gaan mediteren. De populaire meditatie-app ‘Headspace’ merkt de groei van gebruikers: volgens de meest recente cijfers uit februari 2020 heeft de app 65 miljoen gebruikers in 190 landen, laat het Financieel Dagblad weten. Oprichter Andy Puddicombe heeft gemengde gevoelens over de coronapandemie. Downloads van de app verdubbelde, maar de reden daarvan is minder positief. 

Één van de gebruikers van meditatie-apps is student toegepaste psychologie, Buddy Hoppen (20). Hij mediteerde wel eens voordat de pandemie een begrip was, maar sinds de meerdere lockdowns gebruikt hij meditatie om zijn mindset positief te houden. “Het doel van meditatie is om van een afstand dingen te bekijken en objectiever te zijn.” Meditatie is een onderdeel van mindfulness, een methode om meer in het nu te leven. “Je kijkt naar wat je op dit moment kan doen voor de situatie. Niet meteen in de stress schieten.” Zeker in de coronatijd, waar mensen zelf geen invloed hebben op de situatie, is mindfulness een goed gereedschap om rust te vinden. Buddy beschrijft zichzelf als chaoot, maar heeft doormiddel van meditatie rust gevonden. “Nu denk ik eerst tien seconden na voordat ik reageer op een situatie.” Hij gelooft dat meditatie veel mensen zal helpen in deze stressvolle tijd. 

De geest heeft invloed op ons immuunsysteem en daarmee op onze weerstand. Op de meditatie-blog ZenActueel, worden recente onderzoeken genoemd die deze uitspraak ondersteunen. Onze geest is een krachtige machine, onze gedachten en gevoelens hebben direct invloed op de werking van ons immuunsysteem, aldus ZenActueel. Stress verzwakt het immuunsysteem, waar meditatie de weerstand verhoogt en versterkt. Dus Buddy heeft gelijk: mindfulness en mediteren kunnen je helpen om rustiger door het leven te gaan. 

 

Over de auteur

Eva Metselaar

17 jaar oud. Ik ben nieuwsgierig en sta open voor alle kansen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *