Eten brengen tegen eenzaamheid

Eten brengen tegen eenzaamheid

Vrijwilligers verpakken de curry in bakjes in de keuken van het buurthuis. Links: Jamila. Rechts: Erwin van Asselt. Foto door: Jasmijn Berkers

“Niet alleen brengen we wat te eten, we brengen ook een praatje. En dat is minstens even waardevol”, vertelt Erwin van Asselt, initiatiefnemer van Buurtmaaltijden. Vrijwilligers bereiden en brengen gratis maaltijden naar iedereen die dat wil in Overvecht. Ook praten de bezorgers even met de ontvanger van de maaltijd. “En op die manier kunnen we eenzaamheid bestrijden.”

Bij Buurtmaaltijden worden de maaltijden gemaakt van producten die ‘over zijn’ in de wijk. Zo halen ze bijvoorbeeld voedsel op bij lokale supermarkten dat bijna over de datum is en anders zou worden weggegooid. Naast dat dit goedkoper is, gaan ze zo ook voedselverspilling tegen.
Het eten dat is opgehaald bij de verschillende winkels, verzamelen ze vervolgens in het buurthuis aan de Gambiadreef. Daar bereiden vrijwilligers maaltijden, die ze vervolgens verpakken en bezorgen. Zo bestrijden ze eenzaamheid zowel doordat ze samen kunnen koken, als doordat de bezorgers een band opbouwen met de mensen die het eten ontvangen.

Uit cijfers van het RIVM uit 2016 bleek al dat de eenzaamheid groter is in Overvecht dan het gemiddelde in Nederland. In de wijk gaf 55 procent aan zich eenzaam te voelen. In hetzelfde jaar was het gemiddelde percentage in Nederland 44 procent.
Sinds het begin van de coronacrisis is dit percentage alleen maar hoger geworden. Uit recentere cijfers van het RIVM blijkt dat in januari 2021 gemiddeld zo’n 60,1 procent van de Nederlanders zich eenzaam voelt. Waarschijnlijk ligt dit percentage nog hoger in Overvecht. Om deze reden is het dus extra belangrijk dat er initiatieven zijn zoals Buurtmaaltijden die zorgen voor verbinding in de wijk.

Gelukkig lijkt het erop dat Buurtmaaltijden voorlopig nog wel even door kan gaan: waar ze aan het begin van de coronacrisis begonnen als burgerinitiatief, zijn ze sinds deze maand officieel een stichting. Hierdoor blijft het financieel haalbaar en kunnen ze door blijven gaan met het brengen van maaltijden én gezelligheid.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *