Strijden tegen corona, letterlijk of figuurlijk?

Strijden tegen corona, letterlijk of figuurlijk?

Beeld: uitzending even voor zeven

Als je een jaar geleden had gezegd dat we op dit moment nog steeds binnen zaten door corona, had niemand je geloofd. Voor sommige groepen is de maat vol en zij ondernemen actie. Nikki Plotze, initiatiefnemer Student uit isolement: “In mijn omgeving zie ik enorm veel studenten die psychische klachten ontwikkelen als gevolgen van de coronacrisis.” Soms ontstaan deze klachten door quarantaine op een studentenkamer van 10 vierkante meter. Eva de Reus zit in quarantaine op haar kamer en is corona wel een beetje zat. Beide strijden zij op hun eigen manier tegen corona. Eva letterlijk, Nikki figuurlijk. 

Dat veel studenten het wel even gehad hebben merkt ook Eva de Reus. Midden in Utrecht woont zij in een studentenhuis met twaalf anderen. Tot vorige week hebben zij de dans met elkaar goed ontsprongen. Eva: “We hebben wel veel stressmomentjes gehad. Dan was die weer in contact geweest, dan had die weer klachten. Voor een huis met dertien man hebben we het lang volgehouden.”

Zij zit inmiddels al tien dagen in quarantaine. Eva: “helaas kreeg ik donderdagochtend van een vriendin een appje dat zij positief getest was op het Coronavirus. Ik had die maandag bij haar gegeten.” Eva is vervolgens meteen in quarantaine gegaan op haar kamer. “Op zaterdag kwam het bericht, ik was positief getest op corona.” Hierna stuurde Eva een berichtje in de huisapp. Meteen na dit bericht onplofte de chat. Iedereen vroeg zich hetzelfde af: ‘hoe nu verder?’.

Eva was te gast in onze uitzending, in de video hieronder is dat te zien.

In actie

Onder de naam Student uit isolement maakten een aantal studenten van de Rijksuniversiteit in Groningen een Instagrampagina. Nikki: “de reden dat wij deze pagina aangemaakt hebben is omdat we inmiddels al een jaar in dezelfde situatie zitten. In mijn omgeving merk ik enorm dat studenten het niet meer aan kunnen.” Uit onderzoek van de Universiteit Tilburg blijkt dat in maart 2020 werkzoekenden en studenten, anders dan in 2019, vaker ernstige angst- en depressieve klachten hadden dan vier maanden voor de uitbraak. Inmiddels is het maart 2021 en Nikki ziet de depressiviteit om haar heen. “Steeds vaker zie ik medestudenten met depressieve of burnout-klachten. Dit komt door de uitzichtloosheid. We missen een stip aan de horizon.”

Hoe hard de coronacrisis er voor studenten inhakt bleek al in november 2020, bleek uit cijfers van een onderzoek van Caring Universities, een initiatief van vier Nederlandse universiteiten. Een zorgwekkend aantal studenten worstelt met eenzaamheid en concentratieproblemen. Daarnaast lijken zij door de pandemie meer last te hebben van psychische klachten zoals stress, angst en stemmingsklachten dan daarvoor. Hoeveel meer is lastig te zeggen door de verschillende beperkingen van de onderzoeksresultaten. 

Een lijst met 11 mogelijke zorgen werd voorgelegd en gevraagd welke het belangrijkste zijn voor de studenten. De grootste zorg is dat hun dierbaren besmet raken, dat zij sociaal geïsoleerd raken en dat mede-Nederlanders zich niet aan de leefregels houden.

Protest

Op de website Student uit isolement is te lezen dat de oprichters zich niet meer kunnen vinden in de huidige overheidsmaatregelen ten aanzien van de coronapandemie. Op 10 maart wordt er een protest georganiseerd op de Vismarkt in Groningen. Dit is precies een jaar na het invoeren van de allereerste maatregelen. De organisatie wil het protest vreedzaam en coronaproof laten verlopen. Het doel van het protest is het onder de aandacht brengen van de groeiende psychische problematiek onder jongeren.

Nikki zegt: “meteen na het aanmaken van de Instagrampagina ging het hard. Binnen een mum van tijd hadden we 1000 volgers. Daarnaast wordt onze actie overgenomen door andere steden. Delft, Utrecht, Amsterdam en hopelijk nog meer steden doen mee. Met onze actie hopen we op een vreedzame manier te kunnen laten zien dat wij, studenten, er klaar mee zijn. We begrijpen de maatregelen maar zien ook in dat de maat vol is.”

Nikki was te gast in onze uitzending. In de video hieronder is dit te zien.

Over de auteur

Ilse Lavell

Mijn naam is Ilse Lavell, 20 jaar en geboren in Groningen. Sinds september 2019 studeer ik journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *