Tegen seksueel geweld tegen mannen: Men As Well

Tegen seksueel geweld tegen mannen: Men As Well

Titel Instagrampagina Nina en Tom

Seksueel geweld tegen mannen is een onderwerp waar weinig over gesproken wordt. Er heerst een groot taboe rondom dit onderwerp en dat is lastig te doorbreken. Nina en Tom proberen dat toch. Zij zijn een online campagne op Instagram gestart om meer aandacht te vragen voor de mannelijke slachtoffers van seksueel geweld: Men As Well. Die naam maakt duidelijk dat vrouwen die seksueel geweld ervaren, niet worden uitgesloten in deze campagne. De aandacht wordt meer gevestigd op het feit dat óók mannen seksueel misbruik kunnen ervaren.

Instagram
Nina en Tom hebben gekozen voor Instagram, omdat het makkelijk is een grote doelgroep te bereiken via de app. Ook is het makkelijk om laagdrempelig met volgers te communiceren, zowel in de comments als via een privébericht. Regelmatig krijgen Nina en Tom berichten van mensen die hen bedanken voor het feit dat zij dit onderwerp onder de aandacht brengen of omdat zij hun verhaal (anoniem) willen delen.
De pagina valt gelukkig op, binnen een kleine twee maanden staat het aantal volgers op bijna driehonderd mensen. Grote accounts als Rob Jetten, AmnestyNL en PrideAmsterdam kwamen het account van MenAsWell in de eerste week na de lancering al op het spoor.

Hulpverlening
Niet alleen in het dagelijks leven hebben slachtoffers moeite met praten over wat hen overkomen is. Ook binnen de hulpverlening is de schaamte rondom mannelijke slachtoffers van seksueel geweld groot. Marcel Kerkhofs, ervaringsdeskunig coach en counsellor bij CraftingPeople, merkt dat er nog veel te winnen valt. In een zelfgeschreven stuk (Het nog niet vertelde verhaal, 2021) zei hij: “Als er in Nederland al sprake is van een pandemie, dan zou het immers wel die zijn van seksueel misbruik. Met 1/3 vrouwen en 1/6 mannen, komen we in totaal uit op een dikke 4.000.000 slachtoffers. En in het kielzog daarvan kan je zelf uitrekenen over hoeveel daders we het dan hebben”.

Marcel Kerkhofs merkt in zijn praktijk, waar 80% van de bezoekers man is en 20% vrouw, dat slachtoffers veel ongemak voelen bij het delen van hun verhaal. Vaak hebben zij meerdere psychologen versleten, voordat ze bij CraftingPeople terecht komen. “Het nog niet vertelde verhaal is dat er wel meer aandacht is voor de verhalen, maar structureel gaat er nog steeds veel meer fout dan goed. Al met al is er nog werk aan de winkel. Heel veel. Niet alleen door het vertellen van nieuwe verhalen. Maar door educatie van hulpverleners, kinderen etc.” (Het nog niet vertelde verhaal, 2021).

De Instagrampagina MenAsWell is een kleine stap in de goede richting. Maar het is zeker dat er structureel meer aandacht besteed moet worden aan mannelijke slachtoffers van seksueel geweld, om het taboe en de schaamte te kunnen doorbreken.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *