Etnisch profileren anno 2021

Etnisch profileren anno 2021

Afbeelding: Controle Alt Delete

Een Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Dit is nog steeds nodig, blijkt wel uit cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau. Het SCP bracht een jaar geleden een rapport uit, waaruit blijkt dat ruim een kwart van de Nederlanders in 2018 discriminatie ervaarde. Evenveel als vijf jaar eerder.

Uit onderstaande grafiek wordt duidelijk waar discriminatie vaak mee gepaard gaat. Voor nu zoomen we in op huidskleur en etnische achtergrond.


Controle Alt Delete is een organisatie die zich inzet tegen etnisch profileren (Fragment Radar en uitzending Pakhuis de Zwijger). De organisatie schrijft het volgende op hun site: ‘Uit onderzoek blijkt dat jongeren met en zonder migratieachtergrond even vaak aangeven dat zij strafbare feiten plegen. Toch blijkt dat mannen met een niet-westerse migratieachtergrond twee keer vaker gecontroleerd worden door de politie dan Nederlands-Nederlandse mannen. Jongeren met een migratieachtergrond hebben een vijf keer grotere kans om als verdachte aangemerkt te worden en een tien keer grotere kans om een celstraf te krijgen – voor hetzelfde delict. Verdachten met een migratieachtergrond worden zwaarder gestraft door de rechter.’

Hind Dekker-Abdulaziz is kandidaat Kamerlid van D66, ze staat op plaats 28. Met haar komst in de Kamer zou er meer diversiteit worden gecreëerd; Hind heeft namelijk een vluchtelingenachtergrond. Ze groeide op in een dictatuur en kwam in 1997 naar Nederland, vanuit Irak. Verslaggever Beau gaat met Hind in gesprek over haar achtergrond en haar ervaringen met discriminatie.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *