Op vakantie deze zomer? ‘Het is echt nog even afwachten’

Op vakantie deze zomer? ‘Het is echt nog even afwachten’

Kilian Konincks

Een zonnestraal en Nederland krijgt gelijk de zomer in z’n bol. Na een week van typisch winterweer maakte de sneeuw en de vorst ruimte voor een week vol zon. Parken werden druk bezocht. Maar of er tijdens de zomervakantie ook weer naar het buitenland gereisd mag worden is nog erg onduidelijk.

‘Ga niet op reis’

Tot 31 maart adviseert de overheid om niet op reis te gaan. Maar of het daarna mogelijk is om wel naar het buitenland te gaan is ook nog erg onduidelijk. Dit is besloten om de hoeveelheid contactmomenten tussen mensen zo klein mogelijk te maken en ervoor te zorgen dat mensen geen coronabesmetting oplopen en deze vervolgens meebrengen naar Nederland. Als je dan toch op vakantie gaat mag dit alleen bij ernstige familieomstandigheden of bij zakelijke reizen die niet kunnen wachten. Als je terugkeert naar Nederland en je reist vanuit een land waar code oranje geldt, zal je in thuisquarantaine moeten.

Proefvakantie

Net als de ‘proefconcerten’ wordt er door de reiskoepel ANVR en de ministeries nu ook overlegd over ‘proefvakanties’. Mensen zullen dan meerdere coronatests moeten ondergaan om zo veilig op vakantie te kunnen. De bestemmingen voor de proefvakanties liggen rond de Middellandse Zee. De reizigers die deze vakanties zullen testen dienen in hun eigen bubbel te blijven. Bij deze bubbel moet je denken aan hun hotel of vliegtuig waar alleen negatief geteste mensen. Als iedereen hier meerdere malen getest is op corona en een negatieve uitslag heeft zou het dus moeten kunnen om veilig op vakantie te gaan.

Afwachten

De reisbureaus merken dat mensen nog erg voorzichtig zijn met het boeken van een zomervakantie. Kim van Miert van TravelXL Emvee in Utrecht vertelt dat normaal gesproken de meeste mensen al lang hun zomervakantie bij hen zouden hebben geboekt. ‘Je merkt gewoon echt dat mensen nog afwachten op wat er komen gaat.’

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *