Het veranderde landschap van de Wieringermeerpolder

Het veranderde landschap van de Wieringermeerpolder

Foto door: Tip Spaansen Foto ontwerp: Stefan Dwarswaard

De Wieringermeerpolder was voor 1930 nog onderdeel van de Zuiderzee. Toen de Zuiderzee veranderde in het IJsselmeer door de bouw van de afsluitdijk werd gelijktijdig de Wieringermeer drooggelegd. De eerste bewoners van de Wieringermeer waren zorgvuldig gekozen door de overheid en kwamen uit elke provincie en hielden er verschillende geloofsovertuigingen op na. 15 jaar later, aan het einde van de tweede wereldoorlog, staken de Duitsers de dijken door waardoor de Wieringermeer opnieuw moest worden drooggelegd.

De polder veranderde nog eens in 2005. Daarvoor keken de bewoners over het land en was alles wat ze zagen: Landbouwgrond, boerderijen en af en toe dorpen. Wat er veranderde was de komst van Agriport, Agriport is een industriegebied dat 5% van de Wieringermeer heeft veranderd van landbouwgrond naar: Kassen, datacentra en verschillende industriële bedrijven.

Afgelopen jaar kwam één bedrijventak die zich huisvest op Agriport groot in het nieuws: De Datacentra. NRC schreef op 5 juni 2020 een openbarend artikel over de gebroken beloftes van de gemeente van de Wieringermeer (Hollands Kroon)

Het bleek namelijk dat het windmolenpark dat is gebouwd in de Wieringermeer om huishoudens te voorzien van stroom, eigenlijk voor het grootste gedeelte naar het datacentrum van Microsoft gaat.

Marco Lont richtte na het lezen van dit artikel de werkgroep Red de Wieringermeer op met het voornaamste doel om het landschap van de Wieringermeerpolder te behouden. Red de Wieringermeer heeft nu als voornaamste doel om de uitbreiding van Agriport te stoppen en de gemeente te controleren.

Ik sprak ook met Jack Kranenburg, verantwoordelijk voor de communicatie en voor de verkoop van Agriport. Met als voornaamste doel de botsende belangen van de Wieringermeerpolder.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *