Maak thuiswerken gezond!

Maak thuiswerken gezond!

Zit jij ook constant achter je schermpje als je telefoon, laptop, tablet of computer? Vanwege de coronamaatregelen moeten we met zijn allen thuiswerken, waardoor we onze schermen meer zijn gaan gebruiken.   

Kinderen mogen van artsen slechts twee uur achter een scherm zitten, maar tijdens de lockdown waren zij bijna een volle werkdag online, schrijft Trouw. De uren achter een scherm steeg van 3 uur en 11 minuten naar gemiddeld 7 uur en 19 minuten per dag in juli.  

Ook het Trimbos-instituut merkt de toename van het schermgebruik: te veel schermgebruik kan leiden tot gezondheidsklachten, terwijl het tegelijkertijd bijdraagt aan verbinding en ontspanning, schrijven zij. Een normale dag voor jongvolwassenen bestaat uit 6 tot 7 uur schermgebruik. Hier valt werk, studie en vrije tijd onder. In een onderzoek van het Trimbos-instituut, Netwerk Mediawijsheid en No Ties wordt ondervonden dat zestig procent van deze jongvolwassenen vinddat zij te veel achter een scherm zitten. Ze krijgen lichamelijke klachten van te lang achter een scherm zitten. 

Neuropsycholoog Erik Matser van de polikliniek neuropsychologie vertelt hoe belangrijk het is om te blijven bewegen, zelfs als je de hele dag achter een scherm zit. Je kan beter een rondje lopen om gezond te blijven.  

Op de site van het Voedingscentrum staat een handige guide naar gezond blijven tijdens het thuiswerken. De belangrijkste boodschap: gezond eten, genoeg slapen en regelmatig bewegen om de weerstand te ondersteunen. Het thuiswerken kan voor een ander ritme zorgen, wat invloed heeft op het eetpatroon. Op de gebruikelijke tijden pauze nemen, wat eten en even weg van het scherm is de eerste stap.  

Om de beweging erin te houden geeft het voedingscentrum als tip om vaste beweegmomenten op een dag in te plannen. Na het wakker worden ’s ochtends even een rondje wandelen, waar je normaal in de trein zou zitten. Sporten kan ook al een stuk meer na de versoepelingen van de overheid dus blijf gezond en blijf bewegen! 

Over de auteur

Eva Metselaar

17 jaar oud. Ik ben nieuwsgierig en sta open voor alle kansen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *