Zwanger tijdens een pandemie

Zwanger tijdens een pandemie

Beschuit met muisjes de traditie om geboorte of zwangerschap te vieren. Foto: Esmee Wormgoor

Een van de belangrijkste momenten uit je leven en een herinnering die je de rest van je leven bij zal blijven: zwanger zijn en natuurlijk ook de bevalling. Voor veel vrouwen betekent deze gebeurtenis veel en maakt het veel gevoelens los. Maar hoe zit het als je zwanger bent tijdens een pandemie? Dit brengt meer stress met zich mee dan in een normale periode. Er zijn veel vragen rondom de maatregelen. In dit item worden maatregelen uitgelegd en spreken we met iemand die zwanger is die deze ervaring deelt.

Naast dat het nu een spannende tijd is om zwanger te zijn met de extra maatregelen die erbij komen kijken, is er in sommige regio’s nog sprake van extra drukte bij verloskundigenpraktijken. Het aantal zwangere vrouwen is toegenomen ten opzichte van voor de coronacrisis meldt De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). Er is sprake van regionale stijging, ondanks dat veel verloskundigenpraktijken het drukker hebben, zijn er ook praktijken die het minder druk hebben. Er is dan ook nog geen sprake van een landelijke babyboom.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hebben zwangere vrouwen, voor zover bekend, geen verhoogd risico om besmet te raken met het coronavirus. Daarnaast zijn er ook geen aanwijzingen dat een besmetting met het virus een miskraam of aangeboren afwijking kan veroorzaken, volgens het RIVM.

MAATREGELEN

Ondanks deze bevindingen van het RIVM gelden er voor zwangere vrouwen natuurlijk wel maatregelen om het virus te bestrijden en zo hopelijk niet besmet te worden of anderen te besmetten met het virus. Veel maatregelen zijn hetzelfde als voor iedereen. Zo moet je nog steeds 1,5 meter afstand houden, een mondkapje dragen in publieke ruimtes, zoveel mogelijk thuisblijven, je handen regelmatig wassen, papieren doekjes gebruiken en hoesten en niezen in je ellenboog. Daarnaast mag er niet zomaar iemand mee naar een afspraak in het ziekenhuis. Ondanks dat de regels per ziekenhuis verschillen, mag in de meeste gevallen alleen de partner mee naar de twee belangrijkste echo’s, daarnaast worden er ook geen pretecho’s gemaakt.

BEVALLING

De bevalling is een belangrijk moment en iedereen heeft andere wensen betreft de bevalling. Je kan nog steeds gewoon in het ziekenhuis bevallen, hier loop je geen extra risico om besmet te raken met het coronavirus. Alleen de partner mag mee naar de bevalling in het ziekenhuis. Het kan wel zijn dat de bevalling in een ander ziekenhuis of op een andere afdeling dan gewenst gebeurt.

RAAMBEZOEK

Met de maatregelen is het ook moeilijker om kraambezoek te krijgen en je net geboren kindje aan familie en vrienden te laten zien. Op het moment is het advies van de Rijksoverheid om niet meer dan één persoon per dag thuis te ontvangen en zelf niet vaker dan één keer per dag bij iemand op bezoek te gaan. Toch is kraambezoek een belangrijk onderdeel en is voor veel mensen erg belangrijk. Om deze reden doen mensen aan videobellen om het kindje te zien of familie en vrienden gaan op raambezoek. Je kan dan nog een cadeautje voor de deur zetten zonder binnen te komen en afstand te houden. De pasgeboren kinderen worden dan voor het raam gehouden, zodat er toch nog een glimp kan worden opgevangen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *