Welk bolletje kleur jij rood?

Welk bolletje kleur jij rood?

Stemmen door middel van het inkleuren van een vakje. Beeld: https://www.vilans.nl/verkiezingen

UTRECHT – Ook dit jaar mogen er veel mensen voor het eerst stemmen. Verkiezingsdebatten, partijprogramma’s, stemwijzers en noem maar op. Allemaal manieren om te kiezen welke kant jouw potlood op gaat. Patrick en Marije vertellen waarom zij wel of niet gaan stemmen. Merle te Molder van Prodemos zegt: “met stemmen oefen je een klein beetje invloed uit op de politiek.” 

Prodemos is een organisatie is het huis voor democratie en rechtsstaat. Zij leggen de spelregels van de democratie uit en laten zien hoe je invloed kan uitoefenen in de gemeente, het waterschap, de provincie, het land en in Europa. Deze invloed uitoefenen kan op verschillende manieren, hulp daarbij kan een stemwijzer zijn.  

Stemhulp ‘Youngvoice’ van Prodemos pakte het iets anders aan dan de stemwijzers die we al kennen. Merle te Molder: onze stemhulp wordt ondersteund door filmpjes gepresenteerd door Youtuber Bonnie Nottroth en acteur Jefferson Yaw Frempsong-Manson. Hiermee zorgen we ervoor dat jongeren blijven kijken en dat zij de stelling begrijpen zonder het onderwerp van binnen en buiten te kennen. Hierdoor kunnen zij een weloverwogen keuze maken. 

Merle vult aan: daarnaast sluiten we aan op de belevingswereld van jongeren. Zij zullen de stemwijzer waarschijnlijk op hun telefoon invullen, hiervoor is onze website enorm geschikt. Door middel van swipen, net als bij een datingapp, kan worden aangegeven of je het eens of oneens bent met de stelling. De onderwerpen van de stemhulp sluiten bij de interesses van jongeren aan. Klimaat, het leenstelsel en onderwijs. Dit zijn onderwerpen die voor er voor hen echt toe doen. 

Marije gaat stemmen en vertelt: ik heb stemwijzers gedaan en ook daar kwam GroenLinks of D66 uit. Daarnaast heb ik het verkiezingsdebat op RTL gekeken en van GroenLinks het partijprogramma bekeken. Ik wilde me niet vastklampen aan de uitslag van een stemwijzer, daarom heb ik me breder georiënteerd. 

Merle benadrukt dat dit heel goed is. Het is niet de bedoeling dat je een stemwijzer invult en daar blind op vertrouwt, je moet je informatie uit meerdere bronnen halen. 

 

 

Over de auteur

Ilse Lavell

Mijn naam is Ilse Lavell, 20 jaar en geboren in Groningen. Sinds september 2019 studeer ik journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *