Horeca ondernemers houden met originele ideeën hoofd boven water

Horeca ondernemers houden met originele ideeën hoofd boven water

Foodtruck "Nederland" bij Nederzandt

Sinds 14 oktober 2020 zijn alle horeca locaties gesloten en deze tweede lockdown valt veel Horeca ondernemers zwaar. Om toch een extraatje bij te verdienen, komen veel ondernemers met originele ideeën. Van diners met verschillende gangen om thuis op te warmen tot restaurants die via een drive in, eten serveren in de auto. Bij strandtent Nederzandt in Noordwijk organiseren ze sinds de tweede lockdown elk weekend een foodtruck festival. Verschillende foodtrucks geïnspireerd op een ander land, met eten en drinken uit dat land, staan voor de deur van Nederzandt. Zo kunnen mensen nog even genieten van wat lekkers na het uitwaaien op het strand. De foodtrucks zijn goed verspreidt over het terrein, zodat de coronamaatregelen gehandhaafd kunnen worden. Nederzandt zet genoeg werknemers in om mensen te attenderen op het houden van afstand en handhaving komt dagelijks de medewerkers van Nederzandt en bezoekers controleren op het in acht nemen van de maatregelen.

De reacties op de foodtrucks zijn volgens Axanthe van Meer, manager bij Nederzandt, alleen maar positief. “Mensen zijn toe aan gezelligheid en genieten hier van lekker eten en een drankje. Het is weer even anders dan alleen een koffietje afhalen en dan weer weg. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat mensen blijven hangen, maar er hangt wel een gezellige sfeer en er wordt muziek gedraaid. Over het algemeen houden mensen zich ook wel aan de regels. Je mag bij ons ook niet op het terras of op het terrein zitten, dus mensen nemen het eten mee het strand op of eten het op als ze lopen naar de auto. Dat gaat meestal helemaal prima.”
De enige plek waar mensen nog een beetje mogen blijven staan, is de natuurspeeltuin. Een grote zandbak met speeltoestellen voor kinderen. Ouders mogen daar op gepaste afstand van elkaar blijven staan, terwijl hun kind speelt in de speeltuin.

Steunpakket Horeca
Met het aankondigen van de tweede lockdown en het sluiten van de horeca, is de overheid gekomen met een extra steunpakket. De overheid is met aanvullingen gekomen op het derde steunpakket, aangezien de  horeca aankomende maand nog steeds zijn deuren en terrassen kan openen. De overheid is gekomen met een aantal aanvullingen, om horeca ondernemers tegemoet te komen. Voor de zwaarst getroffen ondernemers komt er een aanvulling van de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) tot 70%, er komen geen versoberingen van de steunpakketten en ondernemers krijgen belastinguitstel tot 1 april 2021.
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt dat er meer nodig is, om horeca ondernemers uit de brand te helpen. Zij zetten zich in voor onder andere meer financiële steun voor starters die niet in aanmerking kwamen voor extra steun, het mogelijk maken van deeltijd ontslag en meer perspectief voor horeca ondernemers, ondernemers moeten de financiële ruimte krijgen om weer op te kunnen starten.

Persconferentie
Demissionair premier Mark Rutte heeft in de persconferentie van 8 maart 2021 bekend gemaakt vanaf 30 maart te willen versoepelen, mits de besmettingen blijven dalen. Onder die versoepelingen valt ook het openen van de terrassen vanaf april. Daar zitten wel strenge regels aan vast: er mogen maar maximaal 50 mensen op het terras zitten en ondernemers moeten actief aan de slag met registratie van gegevens, een check-gesprek en placering.

Nederzandt
Uiteraard hopen ze bij Nederzandt ook op een opening van de terrassen vanaf april. “Wij hebben het geluk dat we de enige horeca ondernemer zijn, op deze locatie. Wij hebben daarom de ruimte om meerdere terrassen te openen. We kunnen de terrassen helemaal scheiden, waardoor elk terras los van elkaar staat. We kunnen hiermee het maximaal aantal mensen per terras kwijt, keer drie. Dat is voor ons een enorm voordeel en daar hebben we vorige zomer ook veel aan gehad.” vertelt Axanthe.
“Gelukkig is de zomer ons ‘hoogseizoen’, aangezien wij een strandtent zijn. Wij mochten vorige zomer vlak voor dit hoogseizoen open, daardoor konden wij toch wat schade beperken. We hopen natuurlijk dat dat nu ook weer kan, zodat de financiële klap niet al te hard is. We zijn normaal gesproken ook een evenementenlocatie, dus misschien met veel geluk, mogen we ook weer evenementen organiseren vanaf juli.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *