Manifestatie na homofobische uitspraken dominee Mieraskerk

Manifestatie na homofobische uitspraken dominee Mieraskerk

De burgemeester van Krimpen spreekt demonstranten toe

Afgelopen zaterdag 6 maart organiseerde COC Rotterdam een manifestatie in Krimpen aan den IJssel. Dat heeft alles te maken met de Mieraskerk uit het dorp, die door een aflevering van het programma BOOS! Van Tim Hofman onder vuur staat. De dominee van de Mieraskerk, Anthonie Kort, deed namelijk homofobische uitspraken.

In het programma BOOS! gaat Tim Hofman, samen met zijn crew, op pad om iemand te helpen die boos is. Vorige week was Leon Houtzager de gast. Houtzager woonde zelf ook in Krimpen aan den IJssel, maar vertrok een aantal jaar geleden omdat hij zich daar niet veilig en geaccepteerd voelde. ‘’Je kunt daar niet samen met je vriend hand in hand lopen. Dan word je uitgescholden,’’ legt hij uit.

In de aflevering komt een brief aan het licht die dominee Kort in vertrouwen schreef aan het Krimpense College van B&W. ‘’De zonden die tegen de scheppingsorden in druisen, moeten worden verbannen.’’ Dat is voor Houtzager de pijnlijkste zin uit de brief. ‘’Hij heeft het hier over homo’s. Hij wil dat wetten en regels zo worden aangepast dat wij hier niet meer welkom zijn.’’

Ook schreef de dominee dat het coronavirus een straf van God is. Met name voor ‘’afwijkingen’’ als homoseksualiteit, euthanasie en abortus. Houtzager heeft, zonder succes, meerdere malen geprobeerd in contact te komen met de dominee om hierover te praten. ‘’Ik heb ook een bijeenkomst georganiseerd met de dominees van alle kerken uit de gemeente. Kort was een van de weinigen die niet kwam opdagen. Tim Hofman was echt mijn laatste redmiddel.’’

Tot op de dag van vandaag is de dominee nog onbereikbaar. Wel reageerde zijn dochter dat alles in de aflevering verdraaid zou zijn en dat Houtzager wel degelijk welkom is. ‘’Maar niet met zes man en een camera,’’ legt ze verder uit. Het is Houtzager nog niet gelukt om een afspraak te maken.

De gemeente van Krimpen aan den IJssel greep niet in na ontvangst van de brief. Ook nadat de aflevering van BOOS! online kwam, hield ze zich afzijdig. COC Rotterdam, de organisatie die zich inzet voor de rechten en veligheid van lhbti’ers, is teleurgesteld en roept de gemeente daarom op om te ”stoppen met wegkijken.”

De manifestatie die COC Rotterdam organiseerde, was bedoeld om een statement te maken. Daarom riep de organisatie op om brieven te schrijven aan de gemeente. Brieven volgeschreven met vragen, ervaringen en reacties werden aan de burgemeester overhandigd. De burgemeester sprak daarna kort de mensen toe, maar wilde inhoudelijk niet reageren op de situatie.

Over de auteur

Dunja Boers

''Je zou journalist moeten worden met al die vragen van je!'', werd en wordt mij nog steeds regelmatig om de oren geslingerd door familieleden op verjaardagen of collega's op de werkvloer. Als klein meisje was ik al (te) nieuwsgierig en met de jaren is die nieuwsgierigheid alleen maar gegroeid. Mijn interesses zijn mede daardoor ontzettend breed. Maar er is één ding wat mij altijd al het meest heeft geprikkeld: nieuws.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *