Horeca zet terrassen buiten als ludiek protest

Horeca zet terrassen buiten als ludiek protest

Brasserie Een Mooie Dag zet het terras buiten als ludiek protest. Foto: Edwin Tunnissen.

Op 2 maart vond er een ludiek protest plaats onder horecaondernemers. Velen van hen zetten het terras buiten als protest tegen de coronamaatregelen. Eén van die coronamaatregelen is de sluiting van de horeca. Sinds half oktober heeft de horeca namelijk verplicht haar deuren moeten sluiten.

Door het ludieke protest proberen sommige horecaondernemingen te laten zien dat zij op een veilige en verantwoorde manier open zouden kunnen, door bijvoorbeeld de tafels en stoelen op anderhalve meter afstand van elkaar te zetten. Door onder andere de verschillende lockdowns zijn vooral vorig jaar veel horecaondernemingen gesneuveld. Met name in week 14 en in week 20 van 2020 ging het rap: in beide weken gingen er 16 horecabedrijven failliet.
Sindsdien is het niet veel beter geworden: af en aan mocht de horeca open. Ondertussen zijn de horecaondernemingen al zo’n vijf maanden gesloten.

Veel te lang, als het aan de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ligt, die het ludieke protest ook in het leven heeft geroepen. Zij riepen hun leden op om in actie te komen door de terrassen buiten neer te zetten. De bedoeling was dat de terrassen leeg zouden blijven en in een groot deel van het land ging dit goed. In Breda waren er wel enkele uitzonderingen waar mensen toch wél plaatsnamen op de terrassen. Dat meldt de NOS in één van hun artikelen.

Op andere plekken door het hele land was er alleen sprake van een ludiek protest, zonder gasten dus. Zo ook bij Brasserie Een Mooie Dag in Duiven. ”Eigenlijk zijn wij niet zulke actievoerders, maar deze actie hebben wij van harte ondersteund.”, aldus Edwin Tunnissen mede-eigenaar van Brasserie Een Mooie Dag. Om de actie zo goed mogelijk en volgens de regels te laten verlopen, is eerst de burgemeester van de gemeente Duiven geïnformeerd over het protest en hoe deze zou worden vormgegeven. Door rood-witte linten te spannen om het terras heen en borden met de informatie: ”Helaas hier mag u geen plaats nemen”, neer te zetten, zijn de terrassen bij Bij Brasserie Een Mooie Dag leeg gebleven.

Vorige maand (26 februari) verkondigde Demissionair minister Ferdinand Grapperhaus al aan dat horecaondernemers die vanaf 2 maart hun terras toch weer zouden openen op een boete konden rekenen of in het ergste geval, gesloten konden worden, dat staat in een artikel van Het Parool. Een dag eerder (25 februari) liet het ministerie van Justitie en Veiligheid aan RTL nieuws weten dat het aan de lokale autoriteiten is om in te grijpen wanner horecabedrijven zich niet aan de regels houden en toch besluiten open te gaan. Een horecazaak loopt het risico om een boete van vierduizend euro te krijgen bij het overtreden van de coronaregels. Of de restaurants waarbij het mis is gegaan bij het ludieke protest ook op de bon zijn geslingerd, is tot zover nog onbekend.

Hoewel het kabinet het op dit moment nog onverantwoord vindt om de terrassen te openen, staat het openen van de terrassen wel hoog op het lijstje van het kabinet, dat meldt het Ridderkerks Dagblad in een artikel. Of er ook echt daadwerkelijk versoepelingen mogelijk zijn voor de horeca is volledig afhankelijk van de situatie van de virusuitbraak.

Maandag 8 maart vond er een nieuwe persconferentie plaats waarin eventuele versoepelingen bekend werden gemaakt voor de horeca. De voorwaarden voor deze versoepelingen zijn dat het r getal rond of onder de één komt (dit houdt in dat de reproductie, dus hoe veel mensen besmet worden door één drager van het virus, minder  dan of gelijk is aan één). Ook moeten het aantal patiënten op de IC zijn verminderd, zodat de ziekenhuizen niet nog verder onder druk komen te staan, meldt BNR. Als er aan deze voorwaarden wordt voldaan, is er ruimte voor versoepelingen en kunnen vanaf 31 maart de buitenterrassen van de horeca weer geopend worden.

Voor nu moeten de horecaondernemers zich zien te redden met de bestellingen die binnenkomen voor het afhalen en bezorgen van maaltijden. Al worden ook de mogelijkheden om eten af te halen bij horecabedrijven voor de klant beperkt. Door de avondklok kan dat maar tot 20:45 uur ‘s avonds. Het laten bezorgen van maaltijden is na die tijd nog wel mogelijk. Ook Brasserie Een Mooie Dag maakt gebruik van de afhaal- en bezorg service. Dit hebben zij tijdens de eerste lockdown mogelijk gemaakt om toch nog inkomsten te genereren.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *