Buurtbuik tegen voedselverspilling

Buurtbuik tegen voedselverspilling

Druk overleg in het buurthuis over welke maaltijd het gaat worden. Foto: Jasmijn Berkers

In Utrecht-Oost is een nieuwe Buurtbuik-locatie geopend. Iedere maandag halen vrijwilligers voedsel op bij lokale ondernemers/winkels die voedsel over hebben. Zo gaan ze voedselverspilling tegen.

Dit is de elfde Buurtbuik-locatie in Nederland. Ook in Rotterdam, op meerdere plekken in Amsterdam en in Utrecht Overvecht zijn Buurtbuik-locaties te vinden. Gezamenlijk hebben zij tot nu toe al 129,236 kg aan voedsel kunnen redden en 199,200 maaltijden geserveerd. De ingrediënten worden opgehaald door vrijwilligers, en ook de bereiding van de maaltijden wordt volledig vrijwillig gedaan. Iedereen die zich aanmeldt kan aan het einde van de dag een gratis maaltijd afhalen bij één van de locaties.

Voedselverspilling
Grotere supermarkten zoals Albert Heijn, Aldi, Jump, Lidl en Plus gooien zo’n 1,7 procent van hun voedsel weg, blijkt uit een zelfrapportage. Zonde, want veel van deze producten zijn nog bruikbaar. Een banaan met een plekje, een zak rijst met een scheurtje erin, havermout die een paar dagen over de houdbaarheidsdatum is.. Dit voedsel halen de vrijwilligers op om er vervolgens dezelfde dag nog een maaltijd van in elkaar te flansen.

Best een uitdaging, want de aangeleverde ingrediënten zijn altijd weer anders en de vrijwilligers hebben er geen invloed op. Wanneer de ingrediënten zijn opgehaald met de bakfiets en gebracht zijn naar het buurthuis, is het tijd om te beslissen welke maaltijd ze ervan gaan maken. Veel tijd om hierover na te denken hebben ze niet, want om half zes staan de eerste mensen al voor de deur om hun gratis maaltijd in ontvangst te nemen. “Het blijft altijd een uitdaging”, vertelt Nicole de Kuyper, locatiecoördinator Buurtbuik Utrecht-Oost. “We moeten altijd creatief zijn met onze maaltijden, maar zo hebben we iedere week wel weer iets nieuws. Tot nu toe hebben we het ook altijd op tijd af kunnen krijgen, maar de ene keer gaat dat met iets minder haast dan de andere keer”, voegt Nicole er lachend aan toe.

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *