Werken in de Sales

Werken in de Sales

Caitlin Nieuwenhuis deelt een krantje uit op een veilige manier. Foto: Eva Metselaar

ZWOLLE – Je loopt rustig in de stad of gaat even boodschappen doen bij de lokale supermarkt. Ineens word je gestoord in jouw gedachten: “Alstublieft een gratis krant.” Uit beleefdheid neem je de krant aan en vijftien minuten later heb je een jaarabonnement van de Stentor afgesloten.

Straatverkopers: het zijn vaak studenten die dit werk doen. Zij leren het vak ‘verkopen’ in salestrainingen en op straat. Ze verkopen energiecontracten, krantenabonnementen of werven donateurs voor goede doelen. Iemand die moeite heeft met nee-zeggen valt in hun klauwen. Meningen over straatverkopers zijn vaak negatief, toch blijven veel studenten dit werk doen.

Zo ook Caitlin Nieuwenhuis, zij werkt al een jaar bij salesbedrijf HotNetworkz in Zwolle. “Het salaris is heel fijn en de gezelligheid van leeftijdgenoten waar je mee werkt trok mij aan.” HotNetworkz heeft twaalf vestigingen verspreid over Nederland. Zij hebben klanten als DPG Media, Vrienden Loterij, Bank Giro Loterij en NDC mediagroep. Caitlin werkt voor DPG Media en verkoopt krantenabonnementen op straat.

Werken in de sales is heel breed laat uitzendbureau YoungCapital weten. Vaak rol je er als student in en groei je door tot leidinggevende, mocht je die mentaliteit hebben. Je kan huis-aan-huis verkopen, op straat verkopen (zoals de kranten), maar ook een callcenter is sales. Het werk trekt studenten aan vanwege het salaris en het werken met leeftijdsgenoten. In de sales werk je met een bonus structuur: voor elk verkocht abonnement of elk geworven donateur, ontvang je boven op een minimumuurloon een bonus. Deze bonus ligt vaak tussen de 20 en 30 euro.

“Als straatverkoper moet je wel doorzettingsvermogen hebben. Je staat immers een hele dag buiten en je hoort vaak ‘nee’,” vertelt Caitlin. “Verder is het werk heel leuk, voor corona hadden wij feesten op ons kantoor en leerde je veel nieuwe mensen kennen.” Ze merkt ook dat zij zelf is veranderd door dit werk: “Ik was altijd heel verlegen, maar als je op straat staat kan je niet verlegen zijn. Dan verkoop je niks. Door deze bijbaan ben ik een stuk zelfverzekerder en socialer geworden.”

Over de auteur

Eva Metselaar

17 jaar oud. Ik ben nieuwsgierig en sta open voor alle kansen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *