Documentaire ‘Buurvrouw Roos’ heeft emotioneel en hartverwarmend inkijkje in eenzaamheid

Door de corona crisis steeg het gevoel van eenzaamheid onder jongeren het afgelopen jaar. Maar niet alleen jongeren zijn zich door de corona crisis eenzamer gaan voelen. Het CBS melde begin dit jaar dat 9 procent van de gehele bevolking zich in 2020 sterk eenzaam voelde. In 2018 was dit nog 5,8 procent.

Maar eenzaamheid is niet alleen iets van de corona crisis, of van jongeren. Het CBS onderzocht eenzaamheid onder alle bevolkingsgroepen en ontdekte dat alleenstaande ouderen het meeste aangeven sterke gevoelens van sociale eenzaamheid te ervaren. Van alle ouderen boven de 75 zegt ruim 14% zich (met regelmaat) eenzaam te voelen. Eén van deze ouderen is Roos. Dertien jaar geleden overleed de man van Roos, sinds dat moment heeft ze nog maar weinig sociale contacten. Roos woont al die tijd alleen in het kleine dorpje Gieten in Groningen, waar haar reputatie haar overstijgt. Ze is vaak boos, maakt s’ ochtends vroeg veel lawaai en ruziet veel met andere omwonenden. Haar band met de buurt is dusdanig verslechterd dat ze er niet meer wil wonen.

Documentaire

Documentairemaker Pieter Busman krijgt per toeval via antikraak wonen een woning naast Roos en komt in contact met de, in de wijk veelbesproken, vrouw. Na een wijntje met de buurvrouw raakt Busman geïntrigeerd door haar verhaal. Hij besloot een documentaire te maken over haar eenzaamheid en probeert samen met haar een nieuw levensmaatje te vinden. De documentaire kreeg de afgelopen week veel lof en is inmiddels al meer dan 30.000 keer bekeken. Wat heeft de aandacht voor Roos’ verhaal haar en Pieter gebracht? Verslaggever Roeland Wendel spreekt Pieter over hoe hij Roos leerde kennen en wat het succes van de documentaire voor hem en Roos betekent.

De documentaire Buurvrouw Roos is terug te kijken via www.BuurvrouwRoos.nl, of via het YouTube account van Pieter Busman. Roos is verhuisd naar een ander dorp en hoopt daar een betere start te maken met de omwonenden en verschillende instanties. Of haar dat lukt is nog onzeker, afgelopen weekend werd Roos’ telefoon afgesloten door KPN nadat ze ruzie met het bedrijf kreeg.

Over de auteur

Roeland Wendel

Journalist voor SVJ-media, AD.nl, Teenmag.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *