Waarom je deze verkiezingen op een vrouw moet stemmen

Waarom je deze verkiezingen op een vrouw moet stemmen

Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in de Tweede Kamer. ‘’Er worden veel beslissingen gemaakt over vrouwen, maar zonder de invloed van vrouwen,’’ zegt Judith Stevens, coördinator stichting Stem op een Vrouw. Daarom is de stichting op een missie: een gelijke verhouding mannen en vrouwen in de Tweede Kamer.

Dat vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn, heeft meerdere oorzaken. Volgens Stevens is de makkelijkste dat er niet genoeg vrouwen op de kieslijsten staan. ‘’Deze verkiezingen staan er meer vrouwen op de kieslijsten dan ooit, maar toch is nog maar een derde vrouw,’’ legt ze uit. Daarnaast zou er lang niet zijn ingezien dat vrouwen geschikt zijn voor politiek. ‘’Kleine meisjes zien nog niet in dat het een carrièrepad is dat zij kunnen bewandelen.’’

Daarbovenop is politiek voor veel vrouwen een onaantrekkelijk vak door het seksisme, meent Stevens. Afgelopen weken hebben we daar een aantal voorbeelden van voorbij zien komen in de media. Zo werd Sigrid Kaag afgerekend op haar dure jurk bij het televisiedebat van RTL 4 en meldden vrouwelijke ministers dat zij vaker in de reden worden gevallen dan mannen. Daarnaast zijn één op de tien berichten aan vrouwelijke politici haatdragend of bedreigend en worden zij vaker met hun voornaam aangesproken, waar mannen met hun achternaam worden aangesproken.

Dat er dit jaar meer vrouwen op de kieslijsten staan is volgens stichting Stem op een Vrouw een teken dat steeds meer partijen het ook belangrijk vinden dat er een gelijke vertegenwoordiging komt. ‘’Ook partijen die eerder geen gehoor gaven aan het belang van vrouwen in de politiek, hebben nu vrouwen hoger op de lijst staan,’’ vertelt Stevens. Dat zorgt ook voor meer zichtbaarheid van vrouwen in bijvoorbeeld talkshows of bij debatten. Het publiek gaat het daardoor ook normaler vinden dat vrouwen die positie innemen.

Waarom de stichting het zo belangrijk vindt om een gelijke man-vrouwverhouding te krijgen in de Tweede kamer, heeft twee redenen. De eerste is dat het bijdraagt aan het opleidingsniveau van jonge vrouwen. ‘’Wanneer meisjes zien dat er vrouwen deelnemen op plekken waar beslissingen worden genomen, kan het een motivatie zijn om door te leren,’’ legt Stevens uit. Dat is iets wat al redelijk op rolletjes loopt, denkt ze. ”Steeds meer vrouwen krijgen op latere leeftijd kinderen, omdat zij eerst een carrière willen opbouwen. Dat is goed voor onze maatschappij.” Toch wordt dat nog niet altijd geaccepteerd door bijvoorbeeld de familie, vrienden of kennissen.

De tweede reden is het creëren van een politiek draagvlak. Twee derde van de Tweede Kamer bestaat uit mannen. Regelmatig worden daar beslissingen genomen over het leven van vrouwen. ‘’Het zou eerlijker zijn als de Kamer dan een goede afspiegeling is van de samenleving,’’ meent Stevens. De bedoeling is dat meer mensen zich dan kunnen herkennen in de politiek, doordat ze iemand zien die hun mag vertegenwoordigen.

De SGP heeft deze Tweede Kamer verkiezingen geen enkele vrouw op de verkieslijst staan. Een argument waarmee de partij wordt verdedigd door kiezers is door niet te letten op gender, maar op kwaliteit. Volgens stichting Stem op een Vrouw sluit het een het ander niet uit. Politieke partijen hebben namelijk al ondervonden dat er veel kwaliteit is bij de vrouwen op kieslijsten, anders zouden ze daar niet staan. ‘’Als je het naast kwaliteit dan ook belangrijk vindt dat er meer vrouwen zichtbaar zijn in de politiek, stem dan op een vrouw,’’ aldus Stevens.

Om als kiezer bij te dragen aan meer vrouwen in de Tweede Kamer, moet je ‘slim stemmen’ volgens de stichting. Daarvoor zijn drie stappen. De eerste is een partij kiezen waarbij jouw standpunten worden behartigd. Bekijk vervolgens de peilingen en stem tot slot op een vrouw die onder de peilingen, dus lager op de lijst staat. Heeft de partij waarop jij wilt stemmen bijvoorbeeld vier zetels, stem dan op een vrouw op plek vijf of lager op de lijst.

Vrouwen die op een hogere positie staan op de verkieslijsten, worden vanwege hun positie vaak al verkozen. Juist door een vrouw van lager op de lijst jouw stem te geven, kunnen er ook echt meer vrouwen in de Tweede Kamer komen. Als veel mensen op dezelfde politica stemmen, kan zij met voorkeursstemmen worden verkozen. In 2017 stemden kiezers drie extra vrouwen de Tweede Kamer in met deze tactiek.

Over de auteur

Dunja Boers

''Je zou journalist moeten worden met al die vragen van je!'', werd en wordt mij nog steeds regelmatig om de oren geslingerd door familieleden op verjaardagen of collega's op de werkvloer. Als klein meisje was ik al (te) nieuwsgierig en met de jaren is die nieuwsgierigheid alleen maar gegroeid. Mijn interesses zijn mede daardoor ontzettend breed. Maar er is één ding wat mij altijd al het meest heeft geprikkeld: nieuws.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *