“Ik let nu beter op als ik een stukje vlees koop”

“Ik let nu beter op als ik een stukje vlees koop”

Foto: vmt.nl

Afgelopen week was het de week zonder vlees. Dit om mensen aan te moedigen om minder vlees te eten. Op de website weekzondervlees.nl staat dat de initiatiefnemers van deze week vinden dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is. ‘We willen een flexitarisch eetpatroon, waarin vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische of plantaardige gerechten, promoten.’ De reden om geen vlees meer eten of om vlees eten te verminderen is voor veel mensen verschillend.

Milieu

Voor vlees wordt veel water gebruikt. Het vee drinkt water. Ook het schoonmaken van een stuk vlees voor de consumenten kost veel water. Wanneer je een week geen vlees eet en ook geen vleesvervangers eet zoals tofu, eieren, noten en peulvruchten scheelt dit 101 liter water per week. Maar eet je wel deze vleesvervangers wordt er 54 liter water meer gebruikt. Dit komt vooral door het vele water dat wordt gebruikt bij de productie van noten. Naast water dat verminderd wordt door het niet eten van vlees daalt ook de CO2 uitstoot en het gebruik van landbouwgrond. Er zijn verschillende soorten vleesvervangers zoals De vegetarische slager, Vivera en Garden Gourmet

Dierproeven

Rondom dierproeven ontstaan een hoop dilemma’s. Is het verantwoord om medicijnen te gebruiken die getest zijn op dieren? Misschien was dit medicijn wel niet goed geweest als het niet eerst getest was op dieren. In Nederland worden per jaar 500.000 gebruikt voor de wetenschap. De meeste proefdieren zijn muizen. Ook voor het coronavaccin zijn dieren gebruikt om dit vaccin te creëren. Voor dit vaccin worden vooral apen gebruikt omdat hun immuunsysteem het meeste lijkt op die van een mens. In sommige gevallen worden ook muizen ingezet om het coronavaccin te maken. Muizen worden echter niet ziek van het coronavirus. Daardoor worden deze muizen gemodificeerd waardoor ze er toch ziek van worden en er zo beter onderzoek gedaan kan worden.

Make-up

Sinds 2013 geldt er in de hele Europese Unie een verbod op het testen van cosmetische producten op dieren. Dit betekent dat het niet is toegestaan om dieren te gebruiken bij de productie van de cosmetische middelen maar ook niet bij het testen van deze producten. Ook mogen losse ingrediënten of ingrediënten die buiten de Europese Unie zijn gemaakt van dieren of getest op dieren ook niet worden gebruikt in de EU. In December van 2020 deed het Europees Chemicaliën Agentschap (ECHA) een uitspraak dat cosmeticaproducten nu toch getest moeten worden op dieren. Dit mag volgens de Europese wet niet. Daarom heeft stichting Proefdier Vrij een brief opgesteld naar de Europese Unie. Hierin pleiten ze dat het testen op dieren voor cosmetische producten zoals eyeliner, foundation, shampoo en zeep maar ook tandpasta en deodorant verboden zal blijven in de EU. Dit nadat zij in 2013 na hard vechten voor deze cosmeticawet hadden gezorgd.

Slachthuizen.

Gillende varkens die levend in een heet bad verdrinken. Dat zagen inspecteurs van de Voedsel- en Warenautoriteit voor hun eigen ogen gebeuren in verschillende slachthuizen. De varkens werden niet goed gedood. Normaal worden de varkens van tevoren gedood en vervolgens in het hete water gelegd. Sommige varkens waren echter nog niet dood maar wel buitenbewustzijn. Hierdoor werden de varkens gevend gekookt in het hete water. Dit bleek allemaal in 2018 en 2019 gebeurd te zijn geweest. Een inspecteur vertelt RTL-Nieuws: “Ik zag verschillende varkens nog stampen met hun achterpoten. De varkens moeten in dit stadium dood zijn. Ik zag een varken de broeibak inzakken en onderdompelen in het hete water van circa 60 graden. Het dier bleef zodanig tekeergaan dat het water over de broeibak gutste. Ik zag ook dat een varken de kop wat achterover gooide en hevig begon te spartelen. Het dier was nog in leven.’’

Mocht je meer willen weten over wat jij kunt doen door minder vlees te eten. Kijk dan op de website

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *