70 jaar Molukkers in Nederland

70 jaar Molukkers in Nederland

Interview met Jill van der Lans. (gemaakt door: Stephen Buitelaar)

Op 25 april is het de RMS-dag. De dag dat de Republiek der Zuid-Molukken als vrije staat werd uitgeroepen. Indonesië heeft dit tot op de dag van vandaag nooit erkend. In 1951 kwamen de Molukkers naar Nederland voor een tijdelijk verblijf. Inmiddels, 70 jaar later, zijn de Molukkers nog steeds in Nederland. Ik sprak met de derde generatie en vroeg hen hoe zij hierop terugkijken.

In 1950 kwam de eerste boot met Molukkers naar Nederland. Voornamelijk KNIL-militairen met hun gezin die een tijdelijk verblijf verwachtten in Nederland. Eenmaal aangekomen in Nederland verbleven de Molukkers in de barakken uit de Tweede Wereldoorlog en werden ze ontslagen uit het leger. Zo werd het tijdelijke verblijf een definitief verblijf en moesten ze het zelf uitzoeken. Zonder dat zij de Nederlandse taal beheersten.

In 1977 heeft de tweede generatie Molukkers een lagere school gegijzeld en een trein gekaapt. Dit om aandacht te vragen aan de Nederlandse regering. Nadat zij een generatie (ruim 25 jaar) hebben gewacht op de inlossing van de beloften van de Nederlandse regering, wilden enkelen van de jongere generatie hun situatie niet meer accepteren en gingen over tot gewelddadige acties.

Inmiddels zijn de Molukkers geïntegreerd in Nederland. Ik sprak met derde generatie Molukkers Kolja Koopmans en Jill van der Lans.  Ondanks de manier waarop de Molukkers hier naar Nederland zijn gekomen zijn Kolja en Jill toch blij hier opgegroeid te zijn. ”Dat mijn moeder hier de kans heeft gekregen om naar school te gaan en te werken was niet vanzelfsprekend geweest op de Molukken” aldus Kolja. De diepe drang om ooit nog terug te willen naar de Molukken is er niet meer bij deze generatie. Wel bij de eerste generatie, zij hebben nooit kunnen wennen aan Nederland.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *