Saint Patrick’s Day 2021

Saint Patrick’s Day 2021

Dermot Garry, voorzitter The Irish Club Netherlands

Klavertjes, groen en veel bier. Op 17 maart is het Saint Patrick’s Day. The Irish Club Netherlands geeft elk jaar, in samenwerking met de gemeente Den Haag, een feest op de Grote Markt. Dermot Garry, voorzitter van The Irish Club: “We vieren alles wat Iers is.”

The Irish Club Netherlands is opgericht in 1984. “Het is eigenlijk een gezelligheidsvereniging. Het is opgericht door Ieren die in de omgeving Den Haag woonde”, aldus Dermot Garry. Met inmiddels ruim honderd leden worden er allemaal leuke activiteiten georganiseerd, zoals de Ierse dansavond en ‘the feel at home fair’. Door zusterorganisatie Den Haag GAA wordt ook de sport goed gerepresenteerd binnen de vereniging. Sinds 1999 spelen zowel mannen als vrouwen football en hurling/camogie.

Op Saint Patrick’s Day wordt het grootste jaarlijkse feest gevierd. Normaal staat de Grote Markt in Den Haag vol met ongeveer tweeduizend mensen, jong en oud. De laatste keer was in 2019. Dit jaar vindt het feest online plaats. The Irish Club Netherlands heeft voor hun leden een aantal activiteiten georganiseerd. Met als hoogtepunt: De pubquiz.

Saint Patrick’s Day wordt sinds een jaar of tien groots gevierd in Dublin, Ierland, maar is oorspronkelijk ontstaan door en voor de Ieren in het buitenland. Dermot Garry: “Vooral in Amerika en Australië wordt het enorm grootst gevierd. Het was belangrijker voor de Ieren in het buitenland, zij voelden zich eenzaam.”

Door de commercialisering wordt feest geassocieerd met de kleur groen, klavertjes, Guinness, leprechans en een pot met goud. “Er is een associatie tussen Saint Patrick’s Day, de leprechans en een pot goud. Dit komt door een oud Iers fabeltje”, vertelt Demot Garry. Oorspronkelijk was de kleur bij Saint Patrick’s Day blauw, maar dit is in de loop der tijd veranderd naar groen. De kleur van Ierland. De klavertjes symboliseren de Heilige Drie-eenheid. Wereldwijd worden er op deze dag zo’n 13 miljoen biertjes Guinness gedronken.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *