Opgroeien binnen twee culturen

Opgroeien binnen twee culturen

Tabitha Wattimena bij de Molukse vlag en een handgemaakte boot, bestaand uit kruidnagel. 'Bram' is de naam van haar vader. Foto: Eva Metselaar

TWELLO – Je hebt het waarschijnlijk wel langs zien komen: 70 jaar Molukkers in Nederland. In 1951 arriveerde de eerste boot in Rotterdam, gevuld met Molukse KNIL-militairen.

Het plan om deze militairen maximaal 3 tot 6 maanden in Nederland te huisvesten tot zij weer terug mochten naar hun eigen land, is nooit voltooid. De KNIL-militairen hebben hun land achtergelaten onder de belofte dat zij snel weer terug mochten keren.  

“Het belangrijkste stuk geschiedenis dat de meeste Nederlanders niet weten van de Molukse geschiedenis, is hoe erg het door elkaar heen loopt. De Molukse geschiedenis is onderdeel van de Nederlandse. In de Nederlandse geschiedenisboeken wordt niet vertelt wáárom wij hier zijn. Wij hebben gevochten voor de Nederlandse driekleur,” vertelt Tabitha Wattimena (52). Zij is opgegroeid in de Molukse wijk in Twello met ouders die altijd hebben gestreden voor de Republiek Maluku Selatan, de Republiek der Zuid-Molukken.  

Deze republiek is op 25 april 1950 uitgeroepen op Ambon. Hiermee gaven de Molukkers aan zich los te maken van Indonesië. De RMS is tot op de dag van vandaag niet erkend en de bevolking op de eilanden die met de Molukse vlag rondlopen worden opgesloten in de gevangenis. De Molukkers zijn niet in Nederland gekomen om te werken. Zij waren trouw aan de koningin. Er werd beloofd dat de Molukkers na drie maanden weer terug mochten keren, maar dat is nooit gebeurd. 

Er zit nog zoveel meer geschiedenis achter die de algemene Nederlander niet kent. Deze bevolkingsgroep leeft al 70 jaar met ons samen en heeft nog steeds geen erkenning ontvangen.  

“Het mooiste aan Molukse mensen is hun strijdlustigheid, warmte en handelen vanuit emotie. Dat is niet altijd handig,” lacht Tabitha, “maar wel heel mooi. Daar komt ons temperament vandaan, maar ook onze liefde en de warmte. Je bent altijd welkom in een Moluks huis. Altijd gewenst.” 

Over de auteur

Eva Metselaar

17 jaar oud. Ik ben nieuwsgierig en sta open voor alle kansen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *