Verschillen in ondernemen Nederland vs Amerika

Verschillen in ondernemen Nederland vs Amerika

Sieraden van Marion. Foto: Indy Ouwerkerk

Winkelen op afspraak is sinds 3 maart weer mogelijk. Voor ondernemers is dat positief nieuws. Barbera Eegdeman (50) heeft een kledingwinkel in Nederland. “Ik ben blij dat de klanten weer langs mogen komen, wel is het beter als alles gewoon weer normaal wordt. Dat ik heel de dag klanten mag ontvangen die in en uit lopen.” Marion Unangst (51) heeft een sieraden bedrijf in Amerika. Ze is in Nederland geboren en voor de liefde naar Amerika gegaan. Een paar jaar later kreeg ze op een vakantie het idee om een bedrijfje te beginnen. “Wat ik zelf graag wilde zag ik nergens, dus ik dacht: dan ga ik het zelf maken. Ik ontwerp en maak mijn sieraden zelf.” Ondernemen is niet zomaar iets, maar is er verschil in ondernemen in Nederland ten opzichte van ondernemen in Amerika?

Er is dus verschil in ondernemen tussen Nederland en Amerika. Bij de kassa moet je in Amerika het belastinggeld erbij betalen. Elke staat heeft een ander bedrag. In Connecticut is dat 6,4 procent wat erbij komt. In Nederland is de btw bij het artikel in begrepen. Marion: “Naast het meer uitgeven van geld en btw wat erbij komt is ook een verschil dat mensen in Amerika minder sociaal zijn. Amerika is heel groot en mensen hebben weinig tijd.” Barbera: “Nederlanders zijn toch meer van de gezelligheid, klanten komen ook langs voor een bakje koffie en een gezellig praatje.”

Barbera en Marion kennen elkaar van vroeger en zijn allebei ondernemers. Marion stuurt haar sieraden op vanuit Amerika en Barbera hangt de sieraden op in haar winkel en verkoopt het. Marion haar sieraden merk heet Beadfreeforever.

Winkelen op afspraak is een versoepeling, maar er gelden wel regels. Er zit minimaal een dagdeel (4 uur) tussen het maken van een afspraak en het bezoek aan de winkel, de klant mag alleen betreden met een bevestiging van het gereserveerde tijdslot. Winkeliers mogen maximaal één klant per 25m2 ontvangen en klanten moeten verspreid over de dag komen. Daarbij blijven natuurlijk de basisregels gelden zoals 1,5 meter afstand houden en hygiënemaatregelen in acht nemen, vermeldt Rijksoverheid.nl.

Over de auteur

Indy Ouwerkerk

Mijn naam is Indy Ouwerkerk en ik ben student op de Hogeschool in Utrecht. Ik vind het leuk om mensen te interviewen en bezig te zijn met radio en tv.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *